Hlavní obsah

Slovenský soud uznal bývalého elitního prokurátora vinným z korupce, trest ale nedostal

Specializovaný trestní soud na Slovensku v úterý uznal vinným bývalého speciálního prokurátora Dušana Kováčika. V roce 2016 měl přijmout úplatek ve výši 50 tisíc eur (1,3 milionu korun). Soud mu však žádný trest nevyměřil.

Foto: Profimedia.cz

Dušan Kováčik

Článek

Soud uznal Kováčika vinným, ale od uložení trestu upustil, protože už byl pravomocně odsouzen k osmiletému vězení za přijímání dalšího úplatku, který byl také ve výši 50 tisíc eur. To soud označil za dostatečný trest.

„Dospěl jsem k závěru, že dokazováním se dostatečně prokázalo, že se skutek stal a Kováčik vzal úplatek 50 tisíc eur,“ řekl podle webu noviny.sk soudce Michal Truban. Zmíněnou částku měl Kováčik převzít ve speciálně upravené knize za to, že bude blokovat stíhání ve dvou trestních řízeních.

Lobbista Výboh už není na Slovensku stíhaný

Evropa

Výkon zmíněného osmiletého trestu mu začátkem srpna přerušil ministr spravedlnosti Boris Susko (Směr) prostřednictvím mimořádného dovolání a Kováčik se dostal na svobodu. O tom, zda se do vězení vrátí, bude rozhodovat Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Bývalá ministryně spravedlnosti Mária Kolíková označila propuštění Kováčika za bezprecedentní zásah do soudní moci. „Považuji za absolutně nepatřičné, aby ministr spravedlnosti vstupoval do rozhodnutí soudu o vině pachatelů trestných činů tak, že je bude propouštět bez rozhodnutí soudů na svobodu,“ uvedla Kolíková.

Kováčik byl zadržen v říjnu 2020 a od té doby až do letošního srpna byl za mřížemi. Jako speciální prokurátor měl dohlížet na zákonnost vyšetřování korupce, organizovaného zločinu a sofistikovaných ekonomických deliktů.

Bývalý slovenský elitní prokurátor Kováčik odsouzený za korupci je na svobodě

Evropa
Související témata:

Související články

Lobbista Výboh už není na Slovensku stíhaný

Soudce zastavil na Slovensku trestní řízení proti lobbistovi Miroslavu Výbohovi, v Česku známém z korupční aféry Pandur. Soudce o tom rozhodl, protože případ...

Výběr článků

Načítám