Hlavní obsah

Slovenský parlament omezil shromažďovací právo

Aktualizováno

Poslanci slovenského parlamentu ve čtvrtek většinou 79 hlasů schválili omezení ve shromažďovacím právu a ochranku pro více politiků. Balíček opatření známý pod názvem lex atentát podpořili jen poslanci vládní koalice, 63 opozičních poslanců bylo proti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pochod za svobodu a demokracii Slovenska v Bratislavě

Článek

Lex atentát připravila slovenská vláda ve zrychleném legislativním řízení po květnovém atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr). Podle opozice jsou některé body v rozporu se slovenskou ústavou i s evropskou legislativou.

Denník N připomíná, že schválený balíček opatření zakazuje například protesty před bydlištěm politiků, lékařů, soudců či novinářů nebo v blízkosti budovy parlamentu a vlády. Umožňuje také zakázat protichůdné akce, které jsou nahlášeny na stejné místo a čas.

Poslankyně opozičního Progresivního Slovenska (PS) Lucia Plaváková v této souvislosti konstatovala, že ke zrušení akce by nemělo stačit pouze podezření na možný konflikt, ale měla by být přítomna konkrétní a seriózní hrozba.

Lidé v Bratislavě protestují proti omezení shromažďovacího práva a za svobodu médií

Evropa

Ministerstvo vnitra musí nyní zabezpečit rezidence pro prezidenta, premiéra a předsedu parlamentu. Zvyšuje se rovněž ochrana lídrů parlamentní opozice a zlepší se ochrana ústavních činitelů.

Doživotní ochranka a renta

Podle schváleného balíčku bude náležet doživotní ochranka a renta nejen bývalým prezidentům, ale také předsedům parlamentu a premiérům, pokud v úřadu stráví minimálně dvě kompletní volební období. Tuto podmínku zatím splňuje pouze současný předseda vlády Robert Fico, který stojí v čele kabinetu už počtvrté.

Politolog Radoslav Štefančík považuje doživotní rentu za sporné opatření. „To už nemohli doplnit, že kromě těchto podmínek ten politik ještě musí být postřelený? Lépe by to vypadalo a zapadalo by to do filozofie lex atentátu. Protože ať přemýšlím, jak přemýšlím, netuším, co má doživotní renta společného s bezpečností politika,“ řekl politolog deníku Pravda.

Opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) žádá prezidenta Petra Pellegriniho, aby zákon vrátil do parlamentu kvůli ohrožení ústavního práva občanů na svobodu projevu a práva na shromažďování. Pokud hlava státu zákon podepíše, KDH bude iniciovat podání k ústavnímu soudu.

Opoziční poslanci namítali, že předložený balíček opatření by stejně nezabránil podobnému atentátu, jehož terčem se v květnu 2024 stal Fico.

Na předsedu vlády nestříleli na dopředu ohlášeném shromáždění, ale atentátník Juraj Cintula (71) využil situaci, když se Fico šel pozdravit se svými příznivci na náměstí ve městě Handlová, kde se konalo výjezdní zasedání slovenské vlády. Premiérův život zachránila pětihodinová operace v banskobystrické nemocnici.

Slovenská vláda po atentátu na Fica omezuje právo na shromažďování

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám