Hlavní obsah

Slovensko nebude bojkotovat maďarské předsednictví

Slovensko se nepřidá k bojkotu aktivit maďarského předsednictví v Radě Evropské unie. Prohlásil to ve čtvrtek slovenský prezident Peter Pellegrini při návštěvě Budapešti. Evropská komise v pondělí oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví plánuje na neformální jednání ministrů posílat místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky.

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Slovenský prezident Peter Pellegrini se svým maďarským protějškem Tamásem Sulyokem během návštěvy Budapešti

Článek

„Nemyslím si, že je někoho třeba trestat jen proto, že se snaží o dialog. Slovenská republika to ani dělat nebude,“ uvedl Pellegrini, který na oficiální návštěvu Budapešti zavítal poprvé od nástupu do prezidentského úřadu v polovině června.

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal terčem kritiky představitelů EU či některých členských zemí evropského bloku kvůli svým nedávným cestám do Ruska a do Číny, které označil za „mírovou misi“ ve snaze ukončit válku na Ukrajině a které s představiteli zbývajících 26 zemí EU nekonzultoval. Unijní představitelé ihned uvedli, že šlo o cesty bilaterální, pro které neměl žádný mandát od EU.

Bratislava a Budapešť zastávají podobné názory na válku na Ukrajině. Pellegrini v kampani před letošními prezidentskými volbami na Slovensku obhajoval myšlenku nastolení míru na Ukrajině a obhajoval rozhodnutí nynější slovenské vlády zastavit vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

Orbánova cesta do Moskvy byla v rozporu se smlouvami EU

Evropa

Pellegrini také řekl, že Maďarsko slíbilo prodloužit svou pomoc při ochraně vzdušného prostoru Slovenska do konce roku 2025, na které se podílejí také další země včetně Česka.

Podle slovenského prezidenta Bratislava příští týden dostane první dvě americké stíhačky F-16, i tak bude dále odkázána na pomoc sousedů při ochraně nebe. Celkem by Bratislava měla postupně získat 14 těchto strojů. Slovensko po předloňské ruské invazi na Ukrajinu vyřadilo z provozu stíhačky MiG-29 sovětské konstrukce a tehdejší vláda pak tyto stroje předala Kyjevu.

EK plánuje bojkotovat neformální schůzky ministrů

Evropa

Výběr článků

Načítám