Hlavní obsah

Slovensko kvůli očekávaným srážkám jedná s Budapeští o zvýšení průtoku Dunaje

Extrémní srážky očekává v příštích dnech i Slovensko. Bratislava kvůli tomu jedná s Budapeští o možnosti zvýšit ve chvílích přívalů vody průtok Dunaje do starého koryta řeky a ramenných soustav na maďarské straně.

Foto: Novinky

Řeka Dunaj v Bratislavě

Článek

Tok Dunaje za Bratislavou tvořil kdysi hranici mezi oběma zeměmi, ale v roce 1992 Slovensko řeku přehradilo a větší část vody odvedlo do přívodního kanálu gabčíkovské vodní elektrárny. Voda Dunaje se tak od té doby u obce Čuňovo rozděluje z větší části do přívodního kanálu gabčíkovské přehrady a z menší části do starého koryta řeky.

Na přehradě u Čuňova pod Bratislavou je však stále možné propouštět do starého koryta Dunaje i větší množství vody, což chce Slovensko využít v případě hrozby povodní. V Čuňovu jsou také turbíny pro výrobu elektřiny a voda z nich pak teče do starého koryta Dunaje a do zmíněných ramenných soustav na maďarské straně řeky.

V gabčíkovské elektrárně aktuálně probíhá oprava jedné z turbín vodní elektrárny, takže Slovensko nemůže využít plný průtok přes elektrárnu. V gabčíkovské vodní elektrárně je momentálně v provozu jen sedm turbín a přehrada může propustit méně vody než obvykle.

ON-LINE: Extrémní lijáky ve střední Evropě jsou důsledkem mimořádně teplých moří, vysvětluje meteorolog

Počasí

Krizový štáb

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (nominant Slovenské národní strany) svolal na čtvrtek zasedání krizového štábu. Telefonoval se šéfem resortu obrany Robertem Kaliňákem (Směr-sociální demokracie) a ministrem vnitra Matúšem Šutajem Eštokem (Hlas-sociální demokracie) a domluvili se na koordinování postupu a přípravách před silnými dešti.

„V nejbližších dnech bude prioritou ochrana životů, zdraví a majetku lidí,“ uvedl Taraba na Facebooku.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na čtvrtek pro západní a severozápadní část území Slovenska výstrahy prvního a druhého stupně před deštěm. Meteorologové očekávají na Slovensku silný déšť i v průběhu pátku.

Úhrny srážek mají být extrémní, proto se očekává povodňová vlna na řekách Morava, Dunaj a Váh. Slovenská města hromadně ruší venkovní akce plánované na nadcházející víkend.

Kde hrozí zatopení, ukazují záplavové mapy

Domácí

Výběr článků

Načítám