Hlavní obsah

Slovensko je rozdělené a zraněné, řekla Čaputová v posledním projevu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ve svém posledním projevu ve funkci hlavy sátu konstatovala, že Slovensko je rozdělené a zraněné, ale v těžkých chvílích je pokaždé schopné spojit se v lidskosti. V sobotu nastoupí do úřadu nový prezident Peter Pellegrini.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová

Článek

Podle odcházející hlavy státu čeká Slovensko velká úloha posílit důvěru a pochopení mezi lidmi navzájem. „Potenciál Slovenska je větší, než se z aktuální situace může zdát,“ řekla Čaputová v projevu, který živě vysílala televize TA3.

Prezidentka připustila, že její působení nebylo bezchybné, ale zdůraznila, že pokaždé byla věrná demokratickým hodnotám. „Nastupovala jsem s ambicí být hlasem těch, které není slyšet,“ dodala Čaputová s tím, že se proto věnovala tématům, jako jsou násilí na ženách, postavení seniorů, problémům menšin a duševnímu zdraví mladých lidí.

Připustila, že nečekala, že dva roky z jejího mandátu zasáhne do životů lidí celosvětová pandemie, že za pět let jejího působení v Prezidentském paláci se na Slovensku vystřídá pět vlád a že politická situace si vyžádá jmenování úřednické vlády.

Prezidentka se ve svém projevu věnovala také vyhrocené společenské atmosféře a upozornila, že nenávistné projevy se dostaly také do fyzického světa, což vyústilo až vraždou dvou členů LGBTI+ komunity a do atentátu na předsedu vlády. „Monolog musíme nahradit dialogem, předsudky vyměnit za snahu vnímat a porozumět. Naším přirozeným tmelem musí zůstat solidarita, snášenlivost a zodpovědnost,“ dodala Čaputová.

FOTO: Kostýmy, úsměvy i kamenné obličeje. Pět let prezidentování Zuzany Čaputové

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám