Hlavní obsah

Slovensko chce vytvořit národní brigádu z dobrovolníků aktivních záloh

Bratislava

Vládní i opoziční strany podporují návrh slovenského ministerstva obrany na vytvoření národní brigády z aktivních záloh. Dobrovolníci by pomáhali armádě v krizových situacích. První nábory do národní brigády by mohly začít už v příštím roce.

Foto: FB Ministerstva obrany SR

Vojáci slovenské armády

Článek

„Národní brigáda by vlastně měla možnost sdružovat lidi, kteří chtějí přispět svou aktivní účastí k bezpečnosti a ochraně Slovenska. Nabídneme určitou finanční částku za účast na základním výcviku o délce dvou týdnů a asi tří víkendů v průběhu roku,“ cituje deník Pravda slovenského ministra obrany Roberta Kaliňáka (Směr).

Do aktivní zálohy se může přihlásit každý občan Slovenské republiky ve věku do 55 let. Podle návrhu by dobrovolník měl být v pohotovosti přibližně deset dnů ročně pro případ, že by ho stát povolal k plnění úkolů. Kaliňák potvrdil, že má v úmyslu se do aktivních záloh sám přihlásit, protože chce jít příkladem a umožňuje mu to i jeho věk 53 let.

Zatím není jasné, kolik dobrovolníků by národní brigádu tvořilo. V současnosti má Slovensko v aktivních zálohách pouze 166 lidí. Pro srovnání, v České republice je to kolem tří a půl tisíce, Dánsko a Švédsko disponují zálohami v počtu kolem 20 tisíc lidí.

Místopředseda opozičního Progresivního Slovenska Michal Truban potvrdil, že hnutí návrh pravděpodobně podpoří. Podporu nevyloučilo ani hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviče.

Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) je rovněž otevřené k diskusi na toto téma. „Hnutí neodmítá princip, který je v různých formách aplikovaný ve vícero vyspělých zemích, ale případná rizika návrhu jsou skryta v detailech. Proto když KDH uvidí konkrétní legislativní návrh, zaujme k němu stanovisko,“ uvedla mluvčí hnutí Lenka Kovár.

Armáda chce na 400 hektarech v Líních logistické centrum i aktivní zálohy

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám