Hlavní obsah

Slovensko chce nakoupit společně s Českem nákladní terénní automobily pro armádu

Bratislava

Slovenská vláda schválila ve středu nákup nákladních terénních vozidel pro armádu, který by měl proběhnout společně s Českou republikou. Slovensko chce nakoupit celkem 1307 vozidel v hodnotě 708 milionů eur (17,7 miliardy korun).

Foto: FB Ministerstva obrany SR

Vojáci slovenské armády

Článek

České ministerstvo obrany uzavřelo rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems v polovině července, úřad už tehdy sdělil, že Slovensko uvažuje o připojení. Smlouva umožní Česku do konce září 2031 nakoupit až 872 terénních automobilů tří typů v celkové ceně do 13,35 miliardy korun.

Podle slovenského ministerstva obrany společný nákup vozidel s Českou republikou zvýší garanci dodání techniky a nabídne možnosti hlubší vojenské spolupráce se spojeneckou zemí. Rámcovou dohodu s českým partnerem by měl slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) předložit vládnímu kabinetu do konce roku 2024. Dodávka vozidel se má uskutečnit postupně od roku 2025 do roku 2031.

Slovensko má zájem o 870 kusů 6×6 valníkových plošin a 437 kusů 8×8 hákových nakladačů. „Nová technika má nahradit současný zastaralý vozový park v podobě vozidel T-13, T-148, T-813, T-815 a Ural,“ uvedla agentura TASR s tím, že po cyklu životnosti je v současnosti celkem 454 vozidel segmentu 6×6 a 8×8 a dalších 424 kusů daného segmentu je neschopných provozu.

Španělé převzali od Čechů velení skupiny NATO na Slovensku

Evropa

„Z uvedeného důvodu je potřebné obstarání vozidel realizovat co nejdříve, aby nedošlo ke snížení bojeschopnosti ozbrojených sil Slovenské republiky,“ zdůraznilo slovenské ministerstvo obrany.

Nákup z Izraele

Vláda premiéra Roberta Fica (Směr) schválila rovněž nákup šesti izraelských mobilních systémů protivzdušné obrany Barak. Předpokládaná cena je přes 554 milionů eur (13,9 miliardy korun). Mezivládní dohodu s izraelskou stranou by mělo ministerstvo obrany Slovenské republiky podepsat do konce října 2024.

První protiletadlový komplet by měl být na Slovensko dodán koncem příštího roku a do služby by měl být zařazen na začátku roku 2026.

Ministerstvo obrany uvedlo, že bez nových systémů protivzdušné obrany by Slovensko do roku 2027 ztratilo zbývající schopnosti bránit svůj vzdušný prostor. Země nyní provozuje systém středního dosahu 2K12 KUB, který se nachází na konci svého životního cyklu, uvedlo ministerstvo obrany v dokumentu.

Za předchozí vlády darovalo Slovensko svůj stárnoucí systém protivzdušné obrany S-300 Ukrajině.

Slovensko chce vytvořit národní brigádu z dobrovolníků aktivních záloh

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám