Hlavní obsah

Slovensko chce kvůli vlajce vyvlastnit hrad Děvín

Mezi bratislavským magistrátem a státem propukl spor o vlastnictví hradu Děvín. Stát chce na hradě postavit vysokou žerď, na které by vlála slovenská vlajka. Magistrát přitom argumentuje, že osazení státní vlajky v areálu hradu rovněž připravuje.

Foto: Bratislava Tourist Board

Hrad Děvín

Článek

Město odmítá kritiku, že se o hrad dostatečně nestará, a připomíná, že hrad prošel obnovou, která byla ukončena loni, patří mezi nejoblíbenější vycházková místa a ročně ho navštíví 190 tisíc lidí. „Pokud má být důvodem vyvlastnění hradu Děvín, že na něm nevlaje slovenská vlajka, tak tomu nerozumíme,“ citoval deník Sme mluvčího bratislavského magistrátu Petra Bublu.

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (nominant Slovenské národní strany) však trvá na svém. „Musíme otevřít otázku zvýšení kulturní identity i na památkách. V jiných zemích je běžné, že na hradech je státní vlajka,“ nechal se slyšet ministr.

Město upozorňuje, že při umístění stožáru s vlajkou musí vzít v potaz památkově chráněný areál hradu, estetiku území i bezpečnost návštěvníků. V úvahu musí vzít také silný nárazový vítr, riziko bouřek a stále intenzivnější počet blesků. „Bezpečnost se stala tím absolutně nejdůležitějším kritériem vzhledem ke zkušenostem z obdobných míst a situací, kdy došlo i ke smrtelným úrazům,“ konstatoval mluvčí magistrátu.

Hlavní město se hradu vzdá nechce a jeho vyvlastnění je podle legislativy možné pouze v nevyhnutelné míře, ve veřejném zájmu a za přiměřenou náhradu, a to jen v případě, pokud cíle vyvlastnění není možné dosáhnout dohodou nebo jiným způsobem. Primátor Bratislavy Matúš Vallo na facebooku upozornil, že v tomto případě není splněno ani jedno z těchto kritérií.

Kulturní instituce Matica slovenská se však ve sporu o hrad Děvín postavila na stranu Taraby. „Vlastnictvím státu poskytujeme jistotu, že se národním kulturním památkám dostane adekvátní pozornosti, péče a úcty, kterou si zaslouží,“ uvedla Matica slovenská.

Hrad Děvín oplývá pověstmi, pestrou historií i přírodní krásou

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám