Hlavní obsah

Slovenské gymnázium pod tlakem zrušilo vzpomínkovou akci na oběti vraždy před gay barem

Europoslanec za hnutí Republika Milan Mazurek ostře kritizoval snahu gymnázia v Trenčíně uspořádat vzpomínkovou akci u příležitosti druhého výročí vraždy před gay barem Tepláreň na Zámocké ulici v Bratislavě. Mazurek vyvolal takovou vlnu nenávistných komentářů, že škola akci raději zrušila.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident České republiky Petr Pavel s manželkou Evou navštívili v roce 2023 místo útoku před barem Tepláreň.

Článek

Na vzpomínkovou akci se měli studenti dostavit v pestrém oblečení a celé jedno podlaží školy mělo být vyhrazené pro nástěnky s duhovou tematikou na znak solidarity s LGBTI komunitou. „Nejsem jediný rodič, který při takovéto informaci vypění a ptá se, co si to do čerta dovolují! Jsem přesvědčen, že nás je stále většina a na našich dětech a jejich zdravé výchově nám záleží,“ uvedl Mazurek na facebooku. Událost se pak rozebírala na dezinformačních webech, kde se spustila obrovská kritika. Zrušení akce pak Mazurek označil za „vítězství nad duhovými fanatiky“.

Ministerstvo školství vedené Tomášem Druckerem (Hlas) se ohradilo proti obvinění, že umožňuje propagaci jakékoli ideologie ve školách. „Resort školství se zasazuje a nadále bude trvat na tom, aby školy zůstaly apolitickým místem bez jakýchkoli ideologií, kde se budují hodnoty lidských práv, vzájemného respektu a tolerance, které jsou základem demokratické společnosti,“ cituje web Topky slovenské ministerstvo školství. „Škola má zároveň svobodu organizovat vzdělávání a výchovu v souladu se svým posláním, pokud jsou tyto aktivity v souladu se státním a školním vzdělávacím programem,“ dodal resort.

Část veřejnosti se však pozastavuje nad tím, že školy by neměly ustupovat lidem, kteří šíří nenávist a hoaxy. Podle ředitele organizace Iniciativa Jinakost Martina Macka je to nepřijatelné. Podle něj by obsah vzdělávání neměli určovat extremisté.

Odborník na vzdělávání Roman Chovanculiak televizi Markíza řekl, že školy by měly mít možnost zastávat postoje a organizovat výstavy, jak uznají za vhodné, pokud tím neporušují zákon a rodiče by si měli vybrat, jakou školu bude jejich dítě navštěvovat. „Rodiče by měli mít právo vyjádřit svůj nesouhlas s postojem školy na radě školy a na této úrovni se dohodnout, co je ještě v pořádku a co považují za nevhodné,“ konstatoval Chovanculiak.

Primátor Trenčína Richard Rybníček vyjádřil zklamání nad zrušením zmíněné akce a připomněl, že Mazurek v minulosti zpochybňoval holocaust a byl odsouzený za hanobení rasy. „To se ve svobodné zemi budeme bát takovýchto lidí?“ položil primátor otázku na facebooku. Rybníček chce sám iniciovat vzpomínku na dva zavražděné před barem Tepláreň. „Jako křesťan jsem přesvědčený, že svoboda, život ve svobodné a demokratické společnosti, kde vládne vzájemná úcta, respekt a tolerance, jsou také základními hodnotami křesťanství a výdobytky listopadu ’89,“ uvedl primátor.

Před bratislavským barem Tepláreň střílel 12. října 2022 devatenáctiletý sympatizant krajní pravice Juraj Krajčík. Zastřelil třiadvacetiletého Matúše Horvátha a sedmadvacetiletého Juraje Vankuliče. Jednu ženu těžce zranil. Pachatel pak spáchal sebevraždu.

Bratislavská vražda členů LGBTI komunity měla podle prokuratury charakter popravy

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám