Hlavní obsah

Slovenská národní strana chce zakázat propagaci LGBTI ve školách

Bratislava

Vládní Slovenská národní strana (SNS) předložila do parlamentu návrh na plošný zákaz propagace LGBTI na všech slovenských školách. Jinou než heterosexuální orientaci označuje slovem „netradiční“. Ministr školství je proti návrhu, opozice mluví o útoku na menšiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novelou školního zákona chce SNS zakázat jakékoli informování o „netradiční sexuální orientaci“ na slovenských školách. Podle webu tvnoviny.sk do zákona chce přidat větu: „Ve školách a školních zařízeních se zakazuje jakýmkoli způsobem, přímo i nepřímo, vykonávat propagaci, šíření nebo podporu myšlenek a názorů týkajících se netradičních sexuálních orientací nebo rodových identit, které nejsou v souladu s biologickou identitou jednotlivce“.

Pokud by škola nařízení porušila, hrozila by jí pokuta ve výši 30 tisíc eur (751 tisíc korun). Podle SNS by novela mohla začít platit začátkem příštího roku.

V důvodové zprávě se píše, že cílem návrhu je zabezpečit, aby vzdělávací proces ve školách a školních zařízeních byl v souladu se zásadami a normami, které odráží kulturní a etické hodnoty slovenské společnosti, a podporoval by výchovu k zodpovědnému občanství, respektování biologických a společenských daností, jako i ochranu integrity rodinných vztahů.

Slovenská ministryně nechce podporovat akce LGBTI+. Zdůvodnila to šetřením

Evropa

Ministr školství: To nepřipustím

Ministr školství Tomáš Drucker (Hlas-sociální demokracie) návrh důrazně odmítá. Podle něj je ve vyjádřeních k tomu, co by se mělo či nemělo učit, množství emocí a ideologických sporů, ale jen malá snaha o zvyšování kvality vzdělávání a výchovy.

„O obsahu vzdělávání budou v průběhu mého působení na ministerstvu rozhodovat výlučně odborníci a pedagogové. Odmítám a nepřipustím polarizaci školství ani nepromyšlené zásahy do vzdělávání,“ uvedl Drucker.

Opoziční Progresivní Slovensko vidí v návrhu SNS útok na menšiny. „LGBTI lidé studují na všech školách na Slovensku a SNS se je nepodaří vymazat, ať se snaží sebevíc. Návrh považujeme za protiústavní, protože je v rozporu se zákazem diskriminace. A nejvíc ublíží právě dětem,“ uvedlo PS.

„Vztahová a sexuální výchova vede mladé lidi ke vzájemnému respektu, rovnosti a zdravým vztahům. Zároveň je prevencí nechtěného těhotenství, pohlavních nemocí a sexuálního násilí,“ dodala opoziční strana.

„Pokud škola učí žáky o hořlavinách, nepropaguje hořlaviny. Informuje je. Pokud učitel v dějepisu učí žáky o válce, nepropaguje válku. To samé platí i o těchto tématech, škola informuje,“ upozornila opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS).

Na Slovensku i po vraždě pokračují útoky na LGBTI komunitu

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám