Hlavní obsah

Slovenská ministryně kultury čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z rasismu

Institut lidských práv podal na ministryni kultury Martinu Šimkovičovou (nominant Slovenské národní strany SNS) trestní oznámení pro podezření z rasismu a antisemitismu. Nevládní organizace vyzvala ministryni k demisi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (SNS)

Článek

Web tvnoviny.sk uvedl, že zmíněná nevládní organizace podala trestní oznámení na Šimkovičovou ve čtvrtek na generální prokuratuře. Institut se domnívá, že ministryně porušila zákon, hanobila rasu a podněcovala k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Ministryně kultury v rozhovoru pro web topky.sk řekla, že Evropa vymírá. „Nerodí se nové děti, protože je tady přetlak LGBTI. A zvláštní je, že u bílé rasy,“ řekla Šimkovičová.

Ředitel institutu Peter Weisenbacher označil tato slova za zarážející. „Je šokující, že to nejsou ani jen dva roky od teroristického útoku na Zámocké, při kterém zemřeli dva lidé, a členka vlády říká takovéto věci,“ upozornil v souvislosti s útokem před bratislavským gay barem Tepláreň na Zámocké ulici.

Weisenbacher označil slova ministryně kultury za šíření nenávisti, podněcování homofobie, rasismu a antisemitismu. „Podpora rasismu a antisemitismu nemá v Evropě v roce 2024 co hledat. Víme, kam takovéto tendence vedly v minulosti. Vyzýváme ministryni Šimkovičovou, aby okamžitě odstoupila,“ uvedl Weisenbacher.

To asi není pro dětské oko. Slovenskou ministryni pobouřily ilustrace těla v oceněné knížce

Evropa

Výběr článků

Načítám