Hlavní obsah

Slovenská generální prokuratura zastavila vyšetřování ve věci české reportérky

Generální prokuratura Slovenské republiky zastavila vyšetřování, které se týkalo reportérky českého zpravodajského serveru Seznam Zprávy Kristiny Cirokové a dalších lidí. Prokuratura je kvůli reportážím o sektách podezírala ze zločinu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka

Článek

Generální prokuratura Slovenské republiky nyní podle deníku Sme uvedla, že skutek není trestným činem. Redakce webu Seznam Zprávy se už dříve proti vyšetřování ohradila a označila ho za zastrašování novinářů.

„Je dostatečně odůvodněn závěr, že skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání, není trestným činem a není důvod k postoupení věci prokuratuře,“ napsala mluvčí Generální prokuratury Slovenské republiky Zuzana Drobová.

Podle Seznam Zpráv Ciroková na Slovensku natáčela jednu reportáž, která se týkala ukrajinského náboženského hnutí AllatRa působícího ve 180 zemích včetně Slovenska i Česka. Ukrajinské úřady proti AllatRa provedly loni zátah a představitele hnutí stíhají. Ciroková podle serveru loni odhalila, že se vůdce AllatRa Igor Michajlovič Danilov ukrývá na Slovensku. V Česku i na Slovensku je AllatRa aktivní především prostřednictvím projektu Tvořivá společnost.

Na vyšetřování proti Cirokové se podílela žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, která podle slovenských médií Tvořivou společnost v minulosti podporovala, tudíž mohla být v konfliktu zájmů. Prokurátorka minulý týden rezignovala na funkci a bude čelit disciplinárnímu řízení.

Hnutí AllatRa je podle odborníků považováno za pseudonáboženskou sektu, která šíří konspirační teorie a podporuje prokremelskou propagandu. Na Ukrajině jsou její členové podezíráni z vlastizrady.

Fico ve vztahu k ukrajinskému plánu zase mluví o třetí světové válce

Evropa

Výběr článků

Načítám