Hlavní obsah

Slovák na frontě pomáhal Rusům, otřesen po útoku se vzdal Ukrajincům

Lyman

Do ukrajinského zajetí padl koncem května Slovák, který se představil jako Jaroslav Galajčík a potvrdil, že pomáhal Rusům. Galajčíka měli Ukrajinci zajmout na úseku fronty u města Lyman.

Slovák zajatý na UkrajiněVideo: Facebook

Článek

Slovák oblečený v ruské uniformě se měl podle webu aktuality.sk Ukrajincům vzdát. Video s Galajčíkem zveřejnil na Facebooku ukrajinský novinář Oleksandr Kačura. Muž na videu říká, že je občanem Slovenské republiky. „Část chlapů, s nimiž byl, padla,“ vysvětluje Kačura.

Slovák se pak měl ukrýt v opuštěném zákopu, ale ten zasáhl FPV dron a otřesený Galajčík pak šel k ukrajinským pozicím. Ukrajincům tvrdil, že nebojoval, ale pouze pomáhal při nakládání automobilů. Není známo, kdy se Slovák octl na frontě.

Foto: Facebook

Zleva novinář Oleksandr Kačura a slovenský zajatec Jaroslav Galajčík

Mobil plný ruské propagandy

„Tvrdil, že do bojových akcí ho nezapojovali, ale pak ho poslali na frontu – a najednou se octl v útoku,“ vysvětluje ukrajinský novinář po rozhovoru se Slovákem. Galajčíkův mobilní telefon však měl podle ukrajinského novináře být plný ruské propagandy o genocidě lidí na Donbasu a podobně.

Slovák se údajně nechal zverbovat do mezinárodní jednotky společně s Indy, Nepálci a Mongoly. Smlouvu s ruským resortem obrany prý podepsal v Moskvě za příspěvek asi 200 tisíc rublů (51 tisíc korun).

Galajčík na konci zveřejněného videa říká, že Ukrajina bojuje za svou svobodu, a dokonce provolává: Sláva Ukrajině!

Jako prd do Stromovky. Fico se posmívá solidaritě Slováků s Ukrajinou

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám