Hlavní obsah

Slovák, který vyřízl přítelkyni srdce a další orgány, dostal 23 let

Jozef Hanuska (47), který začátkem roku v bratislavském bytě vyřízl své přítelkyni Patrícii (48) srdce a další orgány z těla, byl ve středu odsouzen k 23letému trestu. Obžalovaný se proti rozsudku odvolal, ten tudíž není pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Hanuska u soudu

Článek

Soud také uložil Hanuskovi psychiatrické a protialkoholické léčení ústavní formou, uvedl deník Sme. Hanuska v závěrečné řeči svého činu litoval. Jeho obhájce Dávid Béreš při odvolání navrhoval uložení nižšího trestu. „Obhajoba má za to, že jsou tam významné procesní okolnosti a mimořádné skutkové okolnosti, které jednoznačně ve svém synergickém efektu vytvářejí prostor pro mimořádné snížení trestu,“ uvedl Béreš.

Jak informovala televize Joj, Hanuskův obhájce u bratislavského městského soudu poukázal také na to, že zavražděná žena byla alkoholička a konfliktní osoba. Když byla opilá, měla Patrícia svého partnera ponižovat. Její rodina žádala odškodnění ve výši 100 tisíc eur (2,5 milionu korun), soud jí nakonec přiřkl 2900 eur (přes 73 tisíc korun).

Z bytu, kde žila Patrícia s Jozefem šest let, se podle sousedů často ozývaly nadávky a hádky, svědkové tvrdili, že oba denně pili a mužova agresivita se stupňovala. V lednu 2024 Jozef Patrícii uškrtil a pak podle spisu následovala scéna jako z hororu. Nožem jí vyřízl srdce, játra, ledviny, část tváře a stehna. Orgány pak hodil do plastového vědra.

Bestiální vrah z Bratislavy je synem škrtiče popraveného v roce 1981

Evropa

Hanuska se k činu přiznal a při výslechu řekl, že po činu chtěl skočit z bratislavského Mostu SNP do Dunaje, ale nedokázal to. V minulosti byl pětkrát pravomocně odsouzen, v jednom případě pro ublížení na zdraví.

Genetické vlohy

Podle slovenských médií je Hanuska synem škrtiče Štefana Pantla, který se narodil v roce 1954 v Bratislavě a byl odsouzen za vraždy, znásilnění a krádeže. Podle webu bratislavaden.sk pracoval Pantl jako mechanik měřicích a regulačních přístrojů ve společnosti Slovnaft. Na první pohled se jevil jako normální muž s rodinou a dobrým zaměstnáním. „Vedl dvojí život – když neobtěžoval ženy, věnoval se rodině,“ uvedl web.

V roce 1979 si Pantl přivedl do bytu dvě ženy a chtěl po nich sex. Po odmítnutí jednu ženu uškrtil opaskem od županu, druhou zmlátil a znásilnil. „Ženu pak přinutil ke společné procházce. Když se pokusila o útěk, dohonil ji a začal ji škrtit. Vzal hůl, kterou jí tlačil na krk, až přestala dýchat,“ popsala televize Joj tyto vraždy. Později vyšlo najevo, že má na svědomí i několik dalších znásilnění. „Pantl byl ženatý a společně s manželkou vychovávali malého syna,“ uvedla televize.

Klinický psychiatr Svetozár Droba potvrdil, že u Hanusky tak šlo o zděděné vlohy. „Až v padesáti procentech se tyto genetické vlohy dědí. Ta genetická dispozice je daná, je zakódovaná v jeho osobnostní struktuře,“ dodal Droba.

Partnerku ubodal před její dcerou. Recidivista z Plzně dostal za vraždu 14 let

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám