Hlavní obsah

Slovák, který vstoupil do ruské armády, je údajně brutální vrah

Slovenský občan Jaroslav Halajčík, který se koncem května v ruské uniformě vzdal Ukrajincům u města Lyman, v minulosti na Slovensku údajně spáchal brutální vraždu. Protože vraždu vykonal jako nezletilý, byl odsouzený jen k devítiletému trestu a v roce 2014 se dostal na svobodu.

Foto: Facebook, Novinky

Zleva novinář Oleksandr Kačura a slovenský zajatec Jaroslav Halajčík

Článek

Deník Pravda v pátek uvedl, že společně s rovněž nezletilým kumpánem Mariánem B. Halajčík v roce 2005 zavraždil 19letou Moniku. „Ženu chtěli rituálně zavraždit jako satanisté, ale nakonec ji připravili o život na jiném místě, než plánovali,“ uvedl list.

Oba pachatelé žili v obci Bežovce v okresu Sobrance nedaleko hranice s Ukrajinou. Monika, kterou zavraždili, pocházela ze stejné obce a všichni tři se navzájem znali. „Násilníci ji rdousili rukama a kopali do hlavy. Později ji zatáhli pod most tekoucího kanálu a Moniku hodili do vody. Přidržovali jí hlavu pod vodou, dokud se neutopila,“ citovala Pravda v dubnu 2006 mluvčího prokuratury Milana Filičika.

Pachatele policie odhalila a zatkla je už tři dny po vraždě. „U Jaroslava H., kterému bylo 16 let, našla při zadržení 100 gramů marihuany. Vyšetřovatelé uvedli, že oba nezletilí zavraždili Moniku pod vlivem toluenu, který fetovali,“ napsala tehdy Pravda.

Moniku, která měla trpět epilepsií, vylákali na hřbitov. „Chtěli tam s ní provádět tzv. satanistické rituály, s čímž Monika nesouhlasila. Vzápětí na ni zaútočili,“ uvedl tehdy list. Po vraždě se podle Pravdy měli oba pachatelé dotýkat mrtvého těla ve smyslu satanistických rituálů.

Nechal se zverbovat s Indy, Nepálci a Mongoly

Tělo ženy pak našli rybáři. „Žena měla ve tváři a v oblasti krku krevní podlitiny a odřeniny v dolní části těla,“ uvedl v roce 2005 deník Korzár. Pachatelé byli spolužáci, navštěvovali střední odborné učiliště v Michalovcích a učili se na zedníky. Oba se k činu přiznali a prokurátor odmítl návrh dohody o vině a trestu.

Halajčík (podle ruské výslovnosti Galajčík) ve videu, které před časem zveřejnil ukrajinský novinář Oleksandr Kačura, potvrdil, že je občanem Slovenské republiky a pomáhal Rusům.

Halajčík tvrdil, že pomáhal při nakládání automobilů, ale najednou ho poslali na frontu a ocitl se v útoku. Slovák se měl nechat zverbovat do mezinárodní jednotky společně s Indy, Nepálci a Mongoly. Smlouvu s ruským resortem obrany prý podepsal v Moskvě za příspěvek asi 200 tisíc rublů (51 tisíc korun).

Halajčík se pak vzdal Ukrajincům a na konci zveřejněného videa říká, že Ukrajina bojuje za svou svobodu, a dokonce provolává: Sláva Ukrajině!

Slovák na frontě pomáhal Rusům, otřesen po útoku se vzdal Ukrajincům

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám