Hlavní obsah

Šlo o terorismus, řekl zemský premiér. Po útočníkovi ze Solingenu policie dál pátrá

Solingen

Za teroristický čin označil páteční krveprolití ve městě Solingen zemský premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst (CDU). Po útočníkovi, který na městských slavnostech ubodal tři lidi a dalších osm zranil, policie stále pátrá.

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtví, devět zraněnýchVideo: Reuters

Článek

„Cílem tohoto útoku bylo šíření teroru,“ řekl Wüst s tím, že čin byl namířen „proti bezpečnosti a svobodě naší země a také tomu, jak zde žijeme“. Dodal, že Německo útok „zasáhl do srdce“.

„Nenecháme se zastrašit terorem a nenávistí, budeme bránit svůj způsob života,“ citovala dále německá média z Wüstova sobotního prohlášení. Spolu s ním se ke krveprolití vyjádřila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD).

„Nedovolíme, aby tak hrozný útok rozdělil společnost,“ vzkázala. Společnost musí v těchto těžkých časech „držet při sobě“.

Foto: Christoph Hardt, ČTK

Zemský premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst (CDU)

Po krveprolití v německém Solingenu zatkli 15letého chlapce. Útočník ale uniká dál

Evropa

Několik svědků podle deníku Bild útočníka popsalo jako muže arabského vzezření, jeho identitu ani podobiznu ale policie zatím nezveřejnila s tím, že popisy se rozcházejí. Zatčen byl zatím jen patnáctiletý mladík, který je podezřelý, že o útoku předem věděl a nenahlásil ho. Zadržený mladistvý je Kyrgyz, který žil v místním uprchlickém centru, napsal web magazínu Der Spiegel.

Útok se odehrál kolem 21:40 ve městě, které má asi 160 tisíc obyvatel. Pět zraněných je ve vážném stavu. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti o tomto víkendu úřady zrušily.

Pachatel bodal lidi cíleně do krku. „Útočník bodal lidi náhodně. Po útočníkovi se intenzivně pátrá a do jeho hledání je nasazeno velké množství policistů,“ řekl mluvčí wuppertalské policie Sascha Kresta. Dodal, že policie předpokládá, že muž jednal sám.

„Byl to masakr, mrtví leželi v kalužích vlastní krve,“ popisují svědci řádění útočníka v Solingenu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám