Hlavní obsah

Šlo jich na mě deset. Orbán se vzpamatovává z diskusní přestřelky na půdě Evropského parlamentu

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že na půdě Evropského parlamentu na něj nenávistně útočili bez toho, aby brali v potaz fakta. Brusel chce podle něj dosadit do Budapešti jinou vládu. Předseda maďarské vlády tak reagoval na kritiku, která se na něj snesla ve středu ve Štrasburku.

Foto: Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán přihlíží projevu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Článek

„Vyřítili se na nás a bylo to politické fackování. Když jich jde na člověka deset, to je rock-and-roll,“ řekl Orbán v pátek v diskusním pořadu rozhlasu Kossuth Rádió.

Maďarský premiér zdůraznil, že se snažil být zdvořilý, ale útoky byly natolik brutální, že se nakonec rozhodl nedat se, aby nezůstal nikomu nic dlužen. „Využil jsem všechny své schopnosti, abych Maďarsko bránil,“ dodal.

Na svém účtu na síti X napsal, že doufal, že se bude moci zapojit do debaty o maďarském předsednictví. „Místo toho europoslanci proměnili debatu ve stranickopolitickou konfrontaci. Hluboce toho lituji, ale nemohl jsem mlčet… pokud bude Maďarsko napadáno, budu bránit svou zemi!“

Von der Leyenová: Maďarsko ohrožuje evropskou bezpečnost

Evropa

Předsedkyně Evropského parlamentu Ursula von der Leyenová ve středu ve Štrasburku řekla, že Maďarsko ohrožuje evropskou bezpečnost, a kritizovala vztahy Budapešti s Ruskem a Čínou.

„Svět viděl hrůzy ruské války. A přesto jsou zde stále někteří, kteří z války neviní vetřelce, ale napadeného. Stále jsou tu někteří, kteří z války neviní touhu ruského prezidenta Vladimira Putina po moci, ale ukrajinskou touhu po svobodě. Proto se jich chci zeptat, vinili by Maďary ze sovětské invaze v roce 1956?“ řekla Von der Leyenová ve svém projevu. Orbán jakékoliv paralely mezi maďarským protikomunistickým povstáním z roku 1956 a probíhajícím konfliktem na Ukrajině odmítl.

Europoslanec za německou Svobodnou demokratickou stranu (FDP) Moritz Körner Orbána ve svém projevu dokonce nazval užitečným idiotem Ruska a Číny. „Nebavil se,“ napsal k tomu poté na síti X.

Evropská komise zažaluje Maďarsko

Evropa

„Chtějí jinou vládu“

Podle vyjádření Orbána pro Kossuth Rádió von der Leyenová a předseda evropských lidovců Manfred Weber ve svých projevech v podstatě přiznali, že chtějí svrhnout maďarskou vládu.

„Oznámili, že oni chtějí jinou vládu, protože národní a suverénní maďarská vláda jim nevyhovuje,“ tvrdí Orbán s tím, že von der Leyenová a Weber by rádi viděli v Budapešti u moci současné maďarské opoziční politiky. Jmenoval přitom europoslankyni Kláru Dobrevovou (manželka bývalého socialistického premiéra Ference Gyurcsánye) a europoslance Pétera Magyara (předseda opoziční strany Tisza).

Bruselští žoldnéři

„Ti by měli splnit to, co Brusel žádá. To je vstup Maďarska do války na Ukrajině tím, že jim budeme dodávat zbraně a peníze z maďarského rozpočtu, podporovali by migrační politiku a vpuštění migrantů, zrušili by zákony na ochranu dětí a rodiny, vstoupili by do hospodářské studené války,“ řekl Orbán.

Maďarský premiér označil Dobrevovou a Magyara za „bruselské žoldnéře“, kteří by měli Maďarům vnutit vůli Bruselu. „To je něco podobného jako socialismus a Sovětský svaz, ale to jsme již překonali před třiceti lety. To už nechceme, jsme svobodná země a Maďaři rozhodnou, co chtějí. Oznámil jsem přímo na místě, že se postavíme na odpor vládě, kterou nám chce Brusel delegovat,“ dodal Orbán.

Dopravíme migranty na hlavní bruselské náměstí, pohrozil Orbán

Evropa

Výběr článků

Načítám