Hlavní obsah

Skončíš jako Navalnyj. Propuštěný politik Jašin se chce i přes výhrůžky vrátit do Ruska

Ruský opoziční politik Ilja Jašin po propuštění z ruského vězení v rámci největší výměny vězňů mezi Ruskem a Západem od studené války řekl, že se chce do Ruska vrátit. Důstojník ruské Federální služby bezpečnosti jej prý sice varoval, že v případě návratu „jeho dny skončí jako ty Navalného“, ale Jašin se i tak odmítá spokojit s rolí emigranta.

Foto: ČTK/AP

Ilja Jašin

Článek

„Nedal jsem svůj souhlas, aby mě poslali mimo Rusko. Co se stalo 1. srpna, není výměna. Je to mé vyhoštění z Ruska, proti mé vůli. Mým prvním přáním v Ankaře bylo koupit si letenku a vrátit se do Ruska,“ řekl Jašin na tiskové konferenci po výměně.

Kromě výhrůžky, že by dopadl jako Navalnyj, Jašinovi prý jeho věznitelé též pohrozili tím, že by v případě jeho návratu nedošlo už k žádné další výměně a ostatní politické vězně by tak připravil o šanci dostat se na svobodu, informuje agentura Reuters.

K propuštění z ruského vězení je formálně potřeba, aby ruský prezident Vladimir Putin podepsal vězňovu žádost o milost. Jašin tvrdí, že tuto žádost nikdy nepodepsal. To samé říká i další z propuštěných kritiků ruského režimu Vladimir Kara-Murza. I on naznačil, že by se do Ruska rád vrátil, a to i přesto, že si je vědom, že jej propuštění uchránilo před jistou smrtí.

Celkem výměna mezi Moskvou a Západem zahrnovala 26 lidí. Z Ruska zamířili tři lidé do USA a 13 do Německa. Mezi nimi byli ještě například americký novinář Evan Gershkovich, bojovník za lidská práva Oleg Orlov nebo opozičník Andrej Pivovarov. Rusko obdrželo deset lidí včetně usvědčeného vraha a důstojníka FSB Vadima Krasikova.

Krasikov je elitní agent, přiznal Kreml

Svět

Výběr článků

Načítám