Hlavní obsah

Školy v Německu se potýkají s náboženskou šikanou, potvrdila studie

Školy v Německu se potýkají s náboženskou šikanou a diskriminací. To, o čem se jen šuškalo, nyní potvrzuje průzkum Mezinárodní univerzity aplikovaných věd a umění v Hannoveru. Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že je to problém srážky studentů křesťanského vyznání a muslimů, opak je pravdou. Největší konflikty se odehrávají u studentů muslimského vyznání, píše web WDR, veřejnoprávního rádia Westdeutscher Rundfunk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mirac a Cihan jsou z města Neuss ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Oba jsou muslimové a oba zažili, co to znamená náboženská šikana ve škole. Byli jí vystaveni od spolužáků stejného vyznání, tedy muslimů. Například během postního měsíce ramadánu byli oba chlapci „bombardováni“ dotazy a tlačeni k tomu, aby se postili: „Jsi muslim. Proč se nepostíš? Musíš se postit, je to tvoje povinnost,“ popisuje Cihan. Když se vyjádřil kriticky na adresu svého vyznání, pustili se do něj, že už „není muslim“, píše web WDR.

Když byl Mirac venku se skupinou dívek, radikální spolužáci mu vyčítali, že to, co dělá, není správné. „To, co děláš, není správné. Vrať se ke svým,“ popisoval, jak na ně se od něj někteří spolužáci distancovali jen kvůli tomu, že se nestranil dívek.

Integrace v německých školách selhala, přiznali politici. Realita je horší, všichni se bojí říct pravdu, míní expert

Zahraniční

„Z dostupných dat je zřejmé, že respondenti popisují ve školách různé nábožensky motivované konflikty a v některých případech islamistické radikalizační tendence,“ zní hlavní závěr průzkumu, který má podle WDR k dispozici. Průzkumu se zúčastnilo na 700 zaměstnanců škol v Německu, a to učitelů, školních psychologů a sociálních pracovníků. Více než třetina z nich vnímá mezi studenty náboženské konflikty.

Dotazovaní učitelé a sociální pracovníci například pozorovali případy, kdy studenti chtěli vnutit svou víru ostatním nebo vyloučili ty, kteří podle nich byli ve víře vlažní, například se nepostili. Kromě toho byly svědky protižidovských činů.

Jeden ze čtyř respondentů zažívá islamistické postoje mezi studenty. Tolerují násilí vůči lidem jiného vyznání a ženám nebo sympatizují s extremistickými skupinami.

Náboženská policie v německé škole? Muslimští studenti prý vnucují spolužákům právo šaría

Zahraniční

Radikální proudy islámu mají na školy vliv, který by se neměl podceňovat, varuje Umuta Ali Öksüze, odborník na extremismus na univerzitě v Münsteru. „Jiné nabídky než ty radikální nejsou. Zejména na tiktoku můžete rychle najít to, co hledáte,“ říká.

Thomas Jarzombek, poslanec CDU se v rozhovoru pro web WDR vyslovuje pro disciplinární tresty vůči radikalizovaným studentům: „Proti islamizujícím tendencím musíme zakročit vší silou a přísností“.

Jedním ze způsobů, jak čelit extremistickým vlivům na žáky, by mohla být islámská náboženská výchova ve školách. I zde je třeba kriticky zkoumat islám, podobně jako protestantskou a katolickou náboženskou výchovu. S tím mají zkušenost například v Eschweileru na Städtische Gymnasium.

Německé děti předstírají konverzi k islámu ze strachu z muslimských spolužáků

Zahraniční

Výběr článků

Načítám