Hlavní obsah

Skandál na Slovensku: Návrh na odvolání opozičního lídra Šimečky měl vypracovat šéf tajné služby

Aktualizováno

Autorem návrhu na odvolání místopředsedy slovenského parlamentu za opoziční Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky má být podle vlastností dokumentu šéf tajné služby Pavol Gašpar. Šéf PS to označil za přímé zapojení tajné služby do politického boje proti opozici.

Foto: FB Michala Šimečky

Návrh na odvolání Michala Šimečky

Článek

Šimečka na Facebooku zveřejnil zmíněný dokument, který ve čtvrtek odnesli do podatelny slovenského parlamentu Tibor Gašpar (místopředseda parlamentu za Směr a otec Pavla Gašpara) a poslanec za vládní Slovenskou národní stranu (SNS) Rudolf Huliak. „Tohle je šílené. Je to absolutní skandál a důvod pro okamžité odvolání Pavla Gašpara,“ uvedl Šimečka.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka

Předseda PS v této souvislosti připomněl výrok Pavla Gašpara, že chápe obavy opozice z jeho jmenování do čela Slovenské informační služby (SIS). „Jedná se o útok na dělbu moci v tomto státě a na samotné principy demokracie. Pavol Gašpar na svém místě po tomto skandálu nemůže zůstat; a poslanci SNS a Směru musí svou spolupráci na tomto činu vysvětlit,“ konstatoval Šimečka.

Nedokáže ani zamést stopy

Šéf opozice ironicky dodal, že jak je možné důvěřovat tajné službě, že dokáže plnit svou funkci, když její šéf po sobě nedokáže zamést stopy.

Tibor Gašpar v reakci na Facebooku uvedl, že licenci na balík programů Microsoft Office koupil v minulosti jeho syn Pavol, proto je uveden v dokumentu. „Pan Šimečka zjistil, že používám nikoliv černý, nezákonný software, ale software, který zakoupil můj syn před několika lety, a ten má několik instalací,“ tvrdí Tibor Gašpar.

Foto: Facebook/Progresívne Slovensko

Pavol Gašpar s otcem Tiborem Gašparem

Poslanci Směru a SNS podali návrh na svolání mimořádné schůze parlamentu, na které se pokusí odvolat Šimečku z funkce. Zatím není zcela jasný postoj vládní strany Hlas. Bez poslanců Hlasu nemá vládní koalice většinu ve 150členném parlamentu.

Koncem srpna premiér Roberta Fico (Směr) avizoval, že navrhne vládní koalici odvolání šéfa Šimečky z postu místopředsedy parlamentu. Fico vyčítá Šimečkovi organizování protivládních protestů a burcování veřejnosti.

Pellegrini jmenoval do čela tajné služby člověka blízkého Ficovi

Evropa

Premiér rovněž tvrdí, že Nadace Milana Šimečky dostávala v minulosti ze státního Fondu na podporu umění vysoké dotace, které nyní ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant SNS) zastavila. „Opozice křičí pouze proto, že ministryně kultury chce přerušit finanční toky pro jeho rodinu,“ řekl Fico na adresu Šimečky. Šéf opozice podle Fica organizuje protivládní protesty na ochranu finančních zájmů rodiny. Protesty v ulicích slovenských měst se přitom týkají zejména kontroverzních personálních rozhodnutí Šimkovičové.

Nadace Milana Šimečky odmítla tvrzení o finančním profitu rodiny Šimečků. Předseda PS upozornil, že v ní pracují nezávislí lidé, mají správní radu a všechny výroční zprávy jsou veřejně přístupné. „Nadace Milana Šimečky nemá nic společného se slovenskou opozicí. Je to nezávislá nadace, která na Slovensku funguje přes 30 let. Za toto období udělala stovky skvělých projektů,“ reagoval Šimečka. Nadace nese jméno jeho dědečka – spisovatele a disidenta Milana Šimečky. Zasazuje se o to, aby Slovensko bylo otevřenou zemí, které záleží na lidských právech a jež odmítá nenávist.

Ficovi leží v krku opoziční protesty a chce zbavit Šimečku funkce

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám