Hlavní obsah

Šimečku odvolali z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Aktualizováno

Poslanci slovenského parlamentu v úterý v tajném hlasování odvolali z postu místopředsedy zákonodárného sboru šéfa opozičního Progresivního Slovenska Michala Šimečku. Funkce jednoho z místopředsedů parlamentu patří tradičně nejsilnější opoziční straně. Opozice proto mluví o útoku na demokracii a návrat k takzvanému mečiarismu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Michal Šimečka

Článek

Pro odvolání Šimečky bylo 76 poslanců ze 150členného parlamentu. Poslanci opozice se hlasování nezúčastnili, takže i navzdory tajnému hlasování je jasné, že Šimečku odvolali poslanci vládního Směru, Hlasu a Slovenské národní strany.

Šimečka ironicky gratuloval k jednotnému postupu. „I když se jim rozpadá stát, alespoň vědí, komu se mstít. Gratuluji, skvělý výkon. Místo toho, aby řešili nakupené problémy, věnují se mstě,“ uvedl Šimečka s tím, že byl jediným místopředsedou parlamentu, který nebyl trestně stíhán nebo obžalován.

Šimečka opět s ironií dodal, že po jeho odvolání budou na Slovensku levnější potraviny, učitelé a zdravotní sestry budou mít vyšší platy, mladí lidé přestanou utíkat do zahraničí, do Košic pojedete po dálnici (dálnice Bratislava–Košice není navzdory slibům politiků stále dokončena – pozn. redakce) a voda ze sklepů se vypumpuje sama. „Pane Fico, můžete odvolat místopředsedu parlamentu, ale nemůžete odvolat lídra opozice. Těším se, jak vás porazím ve volbách. Teď mám na to o několik hodin denně víc času,“ dodal Šimečka.

EU i NATO ano. Naše politika je ale otevřená na všechny čtyři světové strany, píše Fico a spol.

Evropa

Podle místopředsedy parlamentu za Směr Tibora Gašpara organizoval Šimečka opoziční protesty, protože se obával zastavení dotací pro svou rodinu. „Zneužíval jste politické a občanské právo na shromažďování, abyste překryl vážná obvinění,“ dodal Gašpar.

Pekarová Adamová kontakty nepřeruší

Předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ani po odvolání Šimečky nepřeruší oficiální kontakty se slovenským parlamentem a nevyslechne výzvu dvaceti českých osobností na přerušení kontaktu. Mezi signatáři výzvy jsou například Petr Pithart, Tomáš Halík, Michael Žantovský a Olga Sommerová.

„Chápu obavy vyjádřené českými osobnostmi, ale ráda bych upřesnila, že rozhodnutí o přerušení oficiálních kontaktů mezi parlamenty nespadá do pravomocí předsedkyně Poslanecké sněmovny,“ uvedla Pekarová Adamová. „Jsem přesvědčena, že v době velkých názorových rozdílů je v zájmu obou našich zemí udržovat otevřený dialog,“ dodala.

Fico straší dalším atentátem

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Směr) Šimečkovi vyčítá organizování protivládních protestů a burcování veřejnosti. Předseda vlády na tiskové konferenci uvedl, že tato politika povede k destabilizaci společnosti a k dalšímu atentátu na vládního politika. Fico se stal terčem atentátu letos 15. května na výjezdním zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Po svém zotavení a návratu do funkce neustále opakuje, že se stane další atentát a že za něj bude odpovědná opozice.

Premiér dále tvrdí, že v roce 2020 dostala Nadace Milana Šimečky ze státního Fondu na podporu umění dotace ve výši 650 tisíc eur (16,3 milionu korun) a tyto dotace nyní ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant Slovenské národní strany – SNS) zastavila. „Opozice křičí pouze proto, že ministryně kultury chce přerušit finanční toky pro jeho rodinu,“ řekl Fico na adresu Šimečky.

Nadace Milana Šimečky odmítla tvrzení o finančním profitu rodiny Šimečků z jejích aktivit. Nadace byla pojmenována po dědečkovi současného lídra opozice, československém filozofovi, spisovateli a disidentovi Milanu Šimečkovi (1930–1990). Zasazuje se o to, aby Slovensko bylo otevřenou zemí, které záleží na lidských právech a odmítá nenávist.

Šimečka byl zvolen do funkce místopředsedy Národní rady po parlamentních volbách v roce 2023, v nichž jeho Progresivní Slovensko skončilo druhé za Ficovým Směrem.

Ficovy červené linie aneb Rétorika jako z Kremlu

Evropa

Výběr článků

Načítám