Hlavní obsah

Silný vítr odnesl Čechy na matračce v Chorvatsku až na širé moře

Skupinku neukázněných Čechů a Poláků při nepříznivém počasí odnesl silný vítr na matračce na moři z chorvatského letoviska Pakoštane až k nedalekému ostrovu Pašman. Zasahovat museli záchranáři, kteří pro turisty připluli na lodi z přístavu v Zadaru. Informuje o tom chorvatský list Dnevnik. Nikomu z nich se údajně nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obávám se, že si nebyli vědomi síly bouře,“ prohlásil Alen Rukavina, kapitán záchranné lodě, která pro Čechy a Poláky musela vyrazit z přístavu v Zadaru. Taková záchranná operace podle chorvatského listu stojí zhruba 700 eur (zhruba 17 600 korun).

Podle Rukaviny to je ale turistům jedno. „Pravděpodobně, když přišli k rozumu, tak v tomto nebezpečném sportu pokračovali,“ uvedl dále kapitán, podle něhož by přitom stačilo, aby turisté brali v potaz předpověď počasí, když si na matraci vyjedou na moře.

„Když uvidíte, že fouká, nechoďte ven. Bude to den klidný pro všechny,“ zakončil.

Podobný incident museli chorvatští záchranáři nedávno řešit také u ostrova Lastovo, kdy plachetnice s 11 Poláky najela na mělčinu. Nikomu se naštěstí podle Dnevniku nic nestalo.

Kolik stojí pronájem lehátka a slunečníku v Chorvatsku

Cestování

„Bylo to náročné, ale všechno šlo dobře. Všechny jsme je zachránili,“ uvedl Damian Dundović z Národního střediska pro koordinaci pátrání a záchrany na moři. Další incident se stal poblíž ostrova Goli otok, kde museli záchranáři uprostřed zachránit pět maďarských kajakářů.

Podle Dundoviće se do úzkých na lodi dostanou zejména nezkušení lidé. „Říkáme jim víkendoví kapitáni. Jsou to lidé, kteří si vypůjčí loď a bez ohledu na počasí vyplují. Tak se stává nejvíce nehod. Často u sebe nemají ani telefon, takže si nemohou zavolat pomoc,“ vysvětlil.

Letošní ceny v chorvatských restauracích? Čím víc na jih, tím dráž

Cestování

Výběr článků

Načítám