Hlavní obsah

Severokorejští vojáci v Rusku? Akt zoufalství, hodnotí Britové

Britský labouristický premiér Keir Starmer prohlásil, že pokud jsou severokorejští vojáci skutečně v Rusku, tak se více než o cokoli jiného jedná o „akt zoufalství“ ze strany Moskvy. Starmer to uvedl na tiskové konferenci v Berlíně.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Britský premiér Keir Starmer na summitu NATO

Článek

„Rusko je v obtížné situaci. Mají velké množství obětí a také na ně doléhá dopad (nedostatku) vlastních zdrojů. Pokud je pravda, že jsou severokorejští vojáci v Rusku, pak mi to připadá spíše jako akt zoufalství než cokoli jiného,“ prohlásil Starmer na dotaz redaktorky britské televize Sky News s tím, že je seznámen se zprávami, které o přítomnosti vojáků KLDR v Rusku hovoří.

Ukrajinské Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost (SPRAVDI) v pátek večer zveřejnilo záběry, které mají ukazovat, jak severokorejští vojáci fasují na ruském Dálném východě vojenskou výbavu.

Záběry údajně nemají být starší než 72 hodin a mají pocházet z vojenského cvičiště Sergijiv.

O přesunu vojáků z KLDR do Ruska hovořil také šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj se do Ruska přesune 11 tisíc severokorejských vojáků. Prvních 2600 z nich podle něho bude nasazeno v Kurské oblasti, kde od začátku srpna operuje ukrajinská armáda.

List Ukrajinska pravda s odkazem na bezpečnostní zdroje ve středu dokonce uvedl, že Severokorejci už v Kurské oblasti jsou a že prý působí u města Sudža, které je pod kontrolou ukrajinské armády.

Severokorejští vojáci fasují ruskou výstroj, uvedli Ukrajinci a zveřejnili video

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám