Hlavní obsah

Šestnáctiletý mladík v irských kasárnách pobodal katolického kaplana

Šestnáctiletý chlapec v irských kasárnách Renmore ve čtvrtek pobodal armádního kaplana Paula Murphyho. Posádka kasáren útočníka zpacifikovala a policie nyní incident vyšetřuje jako potenciálně teroristicky motivovaný. Mladíkovi měla totiž vadit účast irské armády na mírových misích OSN na Blízkém východě.

Foto: Profimedia.cz

Policie v kasárnách Renmore

Článek

K útoku v kasárnách na okraji města Galway došlo přibližně ve 22:45 místního času (23:45 SELČ), uvádí deník The Guardian. Pachatel k Murphymu, kterému je přes padesát, nejprve přistoupil, když seděl ve svém autě zaparkovaném před kasárnami. Ten pak proběhl branou vojenského komplexu, zatímco jej útočník pronásledoval a několikrát jej bodl. Vojenská stráž vypálila varovné výstřely, načež pachatele zpacifikovala s použitím obušků. Následně jej předala policii, jež ho vsadila do vazby.

Pachatel má irské občanství a v hrabství Galway se narodil. Podle Zvláštní detektivní jednotky zabývající se teroristickými hrozbami má útočník na svých sociálních sítích příspěvky, jež ukazují, že je proti nasazení irských vojáků na Blízkém východě. Ti se konkrétně účastní mírových misí OSN v Libanonu, Sýrii a dalších lokalitách.

„Podezřelý zůstává ve vazbě a je vyslýchán na policejní stanici v severozápadní oblasti. Policie chce ujistit veřejnost, že se momentálně nedomnívá, že by byl incident součástí nějakého širšího spiknutí. Probíhá důkladné vyšetřování, do nějž byla zapojena všechna příslušná oddělení, stojí ve vyjádření.

Dublin čelí krizi víry, na katolického kněze tam studuje pouze jeden člověk

Koktejl

Pobodaný katolický kaplan měl na sobě v době útoku civilní oblečení, takže není jasné, zda útočník věděl, jaké je jeho zaměstnání. Po útoku byl Murphy hospitalizován s vážnými zraněními, ale podle vyjádření policie je mimo ohrožení života. „Přátelé, děkuji vám za vaše modlitby, lásku a starost. Omlouvám se, že nemohu odpovědět na všechny vaše zprávy a přijmout všechny vaše telefonáty. Daří se mi OK, právě čekám na operaci. Vše bude dobré,“ napsal Murphy v pátek na facebooku.

Irský taoiseach (premiér) Simon Harris incident nazval „šokujícím“ a poděkoval personálu obranných sil a policie, jenž při něm zasáhl. Ministr obrany Micheál Martin označil zákrok vojenské služby za klíčový.

Norsko, Irsko a Španělsko uznaly Palestinu jako nezávislý stát

Evropa

Výběr článků

Načítám