Hlavní obsah

Šest ze sedmi obětí nehody vlaku a autobusu pocházelo z jedné obce

Při čtvrteční havárii vlaku a autobusu ve slovenském městě Nové Zámky přišlo o život sedm lidí, přičemž šest z nich byli obyvatelé obce Semerovo. Pocházel z ní i řidič autobusu, který rovněž zahynul při nehodě. Nejmladší oběti bylo 21 let.

Záběry havarovaného vlaku na SlovenskuVideo: Reuters

Článek

Webu čas.sk to potvrdil starosta obce Semerovo v okresu Nové Zámky Peter Čelko. „Všechny oběti jsem znal. Byly ve věku od 21 let a víc. Jedná se o tři mladší a tři starší lidi,“ řekl starosta. Řidič autobusu, který rovněž zahynul, byl rodákem ze Semerova. „Vozil mě ještě na střední školu a byl to spolehlivý řidič,“ dodal Čelko.

Starosta zrušil všechny akce naplánované v obci na tento víkend. „Také tímto způsobem chceme vyjádřit pozůstalým určitou soudržnost, sounáležitost a lidskost, že nejsou v těch těžkých životních situacích osamoceni,“ řekl Čelko.

Mezinárodní rychlík EC 279 Metropolitan směřující z Prahy do Budapešti, který narazil na železničním přejezdu do autobusu, jel po koleji, která byla pro vlakovou dopravu uzavřena. V pátek to potvrdil slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

Foto: FB Policie SR

Havárie vlaku a autobusu na Slovensku

Ministr řekl, že nehodu pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru, když rychlík vjel na kolej, na které se neměl nacházet, protože na ní měla být výluka. „Nehodu způsobilo vícero faktorů. V první řadě to bylo počasí, které den předtím způsobilo záplavu a výluku jedné koleje na této trati,“ uvedl Ráž s tím, že na této koleji probíhaly práce. „Kolej byla vyloučena z provozu a vlak na ní neměl co dělat,“ dodal ministr.

Ráž konstatoval, že systém spouštění závor nebyl na uzavřenou kolej napojen. „Systém je napojen na každou kolej separátně,“ dodal. Ministr dopravy vyloučil, že by signalizace nebyla funkční.

Generální ředitel Železnic Slovenské republiky Alexander Sako upřesnil, že železničním přejezdem projel jeden vlak ve směru na Nové Zámky po druhé koleji, která byla v provozu. Následně se zvedly závory a na koleje vjel osobní vůz a po něm autobus. Do něj vzápětí narazil rychlík, který se přiřítil po koleji, na které neměl co dělat. Náraz vlaku roztrhl autobus napůl a vůz začal hořet.

Slovenský ministr k tragédii na železnici: Vlak jel po uzavřené koleji

Zahraniční

Záběry z nehody vlaku a autobusu na SlovenskuVideo: Reuters

Související témata:

Výběr článků

Načítám