Hlavní obsah

Seinu kvůli olympiádě čistili roky, stačil jeden déšť a je zase plná výkalů

Řeka Seina protékající Paříží nezvládla svůj první olympijský test. Silný liják, který francouzskou metropoli sužoval během pátečního zahájení her i části soboty, zaplavil městský kanalizační systém, z něhož následně do řeky vytekla neupravená odpadní voda. Úroveň bakterií E. Coli, což je indikátor množství fekálií, až desetkrát překročila povolené množství, uvedla stanice France 24.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Řeka Seina u mostu Alexandra III. v Paříži v neděli 28. června 2024

Článek

Kvalita vody v Seině v Paříži je podle stanice France 24 dlouhodobým tématem. Dva týdny před startem olympiády si v řece zaplavala francouzská ministryně sportu Amélie Oudeaová-Castéraová, 17. července šla do vody starostka Paříže Anne Hidalgová, aby demonstrovala, že je řeka „dobře připravena“ na olympiádu. Těsně před startem her však podle France 24 vyšlo najevo, že podle výsledků z onoho dne a místa nebyla řeka vhodná ke koupání. I tentokrát zlobila E. Coli.

Záznam: Starostka Paříže si šla zaplavat do SeinyVideo: Reuters

V řece mají plavat triatlonisté, museli už zrušit trénink.

Francouzské úřady za poslední desetiletí investovaly do čistoty vody v Seině 1,4 miliardy eur (35,5 miliardy korun). Pořídily nová zařízení na úpravu a skladování vody v Paříži a okolí a také zajistily, že tisíce domů a lodí na kanálech bez připojení na odpadní vodu se napojily na kanalizační systém. Ale ani to na dvoudenní liják nestačilo. Zaplavil totiž vybudované speciální nádrže, z nichž do řeky natekla kontaminovaná voda.

Odpůrci Macrona chystají na prezidenta fekální útok. Doslova

Koktejl

Přitom starostka Hidalgová, která se tak neohroženě vrhla do Seiny, plánuje podle France 24 vytvořit na řece tři veřejná koupaliště pro obyvatele metropole. Fungovat by měla příští rok, přesně sto let poté, co úřady koupání v Seině kvůli znečištění zakázaly.

Stejné rozhodnutí učinili v neděli organizátoři olympiády, kteří zakázali v Seině tréninky triatlonistů. Hlavní organizátor her Tony Estanguet ale věří, že se za 24 až 48 hodin kvalita vody zlepší a nebude nutné zrušit plaveckou část triatlonu a přesunout maratonské plavání do Vaires-sur-Marne na řece Marně východně od Paříže.

Starostka Paříže si demonstrativně zaplavala v Seině, příliš vábně řeka nevypadá

Evropa

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Výběr článků

Načítám