Hlavní obsah

Šéf telegramu byl propuštěn z vazby, Francii ale nesmí opustit

Paříž
Aktualizováno

Podnikatel ruského původu a zakladatel sociální sítě Telegram Pavel Durov byl po čtyřech dnech výslechů ve Francii propuštěn z vazby. Nadále ale nesmí opustit zemi a bude pod policejním dohledem, uvedla agentura AFP s odvoláním na prokuraturu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Pavel Durov

Článek

Francouzská policie vydala v úterý prohlášení, že Durov „čelí obvinění z nespolupráce v souvislosti s kybernetickými a finančními trestnými činy na Telegramu“. V současnosti je podle agentury Reuters miliardář ve vazbě, která byla v neděli prodloužena až do středy.

Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová následně upřesnila, že Durov je vyšetřován pro podezření z 12 trestných činů. Ty se týkají mimo jiné i správy platformy Telegram, která „umožňuje nezákonné transakce a praní špinavých peněz, držení a šíření dětské pornografie či drogovou kriminalitu“.

Tvůrce Telegramu ve Francii obvinili z 12 trestných činů

Software

Policisté Durova tedy jinými slovy obviňují z toho, že nedostatečná moderace Telegramu hraje do karet nekalým živlům, které si přes tuto síť domlouvají své kšefty.

Podle agentury Nexta byl ve středu oficiálně obviněn z šesti činů, včetně správy online platformy za účelem provádění nelegálních transakcí. „Na policejní stanici se musí dostavit dvakrát týdně,“ uvedla Nexta s tím, že Durov musí také zaplatit kauci pět milionů eur (125 milionů korun).

Z Ruska do Dubaje

„Je naprosto absurdní domnívat se, že majitel sociální sítě může být zapojen do zločinů,“ které jsou páchány prostřednictvím zpráv v jeho aplikaci, uvedl podle AFP u pařížského soudu Durovův advokát David-Olivier Kaminski.

Durov byl zadržen na pařížském letišti ve svém soukromém tryskáči v sobotu večer, když cestoval z Ázerbájdžánu.

Durov stál za ruskou sociální sítí VK, která byla dříve známá jako VKontakte. Tento tvůrce narozený v Rusku byl ale ze sítě VK vytlačen již před lety spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Následně však vytvořil úspěšnou chatovací aplikaci Telegram.

Telegram má nyní sídlo v Dubaji.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Pavel Durov

Tlačily na mě vlády, tvrdil Durov

Durov se nechal již dříve slyšet, že některé vlády na něj tlačí právě kvůli Telegramu. Konkrétnější však nebyl. Vydal pouze prohlášení, že jeho aplikace „zůstane neutrální platformou, a nikoliv hráčem v geopolitice“.

Magazín Forbes odhaduje majetek Durova na 15,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu na více než 346 miliard korun.

Telegram sám sebe označuje za aplikaci pro zasílání zpráv zaměřenou na rychlost a soukromí a tvrdí, že její speciální tajné chaty používají end-to-end šifrování, které není uloženo na jejích serverech.

Na Telegramu je na 900 milionů aktivních účtů z různých koutů světa.

Tvůrce Telegramu čelí stíhání i ve Švýcarsku. Kvůli násilí na malém synovi

Evropa

Výběr článků

Načítám