Hlavní obsah

Se zpožděním, ale přece. Itálie otevírá svá centra pro migranty v Albánii

Aktualizováno

Italské úřady už převzaly areály obou center pro migranty v Albánii a čeká se jen na jejich formální kolaudaci. Itálie je tak do týdne otevře, informovala agentura ANSA. Spuštění středisek bylo opakovaně odloženo a má mnohaměsíční zpoždění – podle původních plánů měla centra fungovat již v květnu.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Migranti ve frontách na registraci na sicilském ostrově Lampedusa - září 2023

Článek

Otevření centra v Gjadëru zpozdily stavební komplikace, což zabrzdilo využití střediska v Shëngjinu, které bylo již připravené. Gjadër nyní čeká kolaudace, která by podle agentury ANSA měla být hotová do týdne. Poté by obě centra, jejichž otevření bylo původně naplánováno na konec května, měla začít fungovat.

Italský velvyslanec v Tiraně Fabrizio Bucci už v pátek přispěchal s prohlášením, že střediska pro migranty v Albánii, kde bude 300 policistů, vojáků a soudců z Itálie, jsou funkční a mohou přijmout první žadatele a azyl.

Středisko v Shëngjinu má sloužit jako zařízení pro identifikaci migrantů, v Gjadëru pak byl vybudován tábor se zhruba tisícovkou míst, kde budou migranti pobývat, dokud italské úřady nerozhodnou o jejich žádosti o azyl.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloniová (únor 2024)

Migrační centra v Albánii jsou stěžejním prvkem politiky kabinetu pravicové premiérky Giorgie Meloniové. V její vládě totiž převažují protiimigrační strany.

Italská centra se podle agentur ANSA od britského plánu přesunout žadatele o azyl do Rwandy liší především tím, že budou fungovat pod italskou jurisdikcí. Hlídkovat tam budou italští policisté o žádostech budou rozhodovat italští úředníci.

Neflirtujte s místními ženami, nabádá příručka italské dozorce, kteří mají sloužit v Albánii

Koktejl

Podle odhadů budou roční náklady na provoz center zhruba 120 milionů eur (zhruba tři miliardy korun), přičemž velkým výdajem jsou právě náklady na italský personál.

Vláda Meloniové se domnívá, že vidina umístění v Albánii část migrantů odradí od cesty na Apeninský poloostrov nebo blízké italské ostrovy. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky to však nepřestává zpochybňovat. Motivace migrantů, kteří utíkají většinou před bídou či válkou, je totiž podle něj velmi vysoká a možnost pobytu v Albánii je neodradí.

Migrační centra v Albánii se začnou plnit v srpnu, slíbila italská premiérka

Eurovolby

Výběr článků

Načítám