Hlavní obsah

Evropa se bojí oprávněně, útoků nožem bude přibývat, tvrdí afghánský exdiplomat

Strach z útoků nožem je oprávněný, bude jich přibývat. Ohroženo je nejen Německo, ale i další části západní Evropy. Tvrdí to Sayer Daudzai, bývalý velvyslanec Afghánistánu ve Spojených arabských emirátech. Svou rodnou zem opustil ve chvíli, kdy se k moci dostal Tálibán, píše deník Bild. V současné době žije v USA a pracuje jako analytik ve Washingtonu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nepřekvapuje mě, co se nyní v Německu děje,“ říká Dauzai. Reaguje na případy posledních dnů, kdy pachateli brutálních útoků nožem po celém Německu byli Afghánci.

„Očekávám, že takových útoků bude přibývat nejen v Německu, ale i v dalších částech západní Evropy a možná i v USA,“ dodal v deníku Bild.

Největší problém podle diplomata je v nedostatečném prověřování běženců, kteří se do Evropy dostávají nelegálním způsobem. „Zaměstnanci imigračních úřadů nemají téměř žádné informace o situaci v Afghánistánu. U těchto lidí neexistují žádné vícenásobné kontroly. To je důvod, proč se ti, kteří by mohli představovat nebezpečí, neodfiltrují,“ řekl.

Brutálně zbitá a utopená. Policie šetří, zda afghánští rodiče dceru hodili do Rýna ještě živou

Evropa

Afghánistán není jedinou zemí původu, kde německé úřady ne vždy přesně vědí, s kým mají tu čest. Po příjezdu do Evropy se mnoho migrantů zbavuje svých pasů, s nimiž opouštějí domovské země, aby zamaskovali svou identitu.

Dalším problémem při přijímání uprchlíků z Afghánistánu je podle Sayera Daudzaie, který v současné době žije v USA, skutečnost, že platné afghánské pasy vydává Tálibán. To znamená, že teroristická skupina kontroluje, kdo může opustit Afghánistán a kdo ne.

Tálibán nechal veřejně zbičovat 63 lidí včetně 14 žen

Blízký a Střední východ

Problémem je otázka přímé deportace. Německo neuznává vládu Tálibánu a německé velvyslanectví v Kábulu je stále uzavřeno. Spolupráce mezi orgány obou zemí při deportacích nebo kontrolách podmínek na místě je nulová. Afghánistán je proto stále považován za nebezpečnou zemi původu.

„To je důvod, proč Německo v tuto chvíli nemůže deportovat odmítnuté žadatele o azyl přímo do Afghánistánu,“ říká Sayer Daudzai. A pokračuje: „Proto by se měly uzavírat smlouvy se třetími zeměmi. Zároveň by se mělo umožnit legální přistěhovalectví. Ovšem ti, kteří se chtějí usadit v Německu, by měli být předem zkontrolováni. Kromě německých úřadů by se tohoto úkolu měli zhostit důvěryhodní experti z Afghánistánu.“

Žádné ženy ani řeči o jejich právech. Tálibán si dal podmínky pro jednání s OSN v Dauhá

Svět

Výběr článků

Načítám