Hlavní obsah

Scestné, hodnotí Moskva český návrh omezit pohyb ruských diplomatů v Schengenu

Český návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v rámci schengenského prostoru je „scestný a rusofobní“. Prohlásila to ve středu pode agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová s tím, že pokud by česká inciativa prošla, bude Rusko na situaci reagovat.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

O české snaze omezit pohyb ruských diplomatů napsal v úterý britský list Financial Times. České ministerstvo zahraničí následně potvrdilo, že s tímto návrhem skutečně přišlo.

Zacharovová podle agentury TASS informovala, že podle něj by měla být ruským diplomatům vydávána víza a povolení k pobytu, která jim umožní cestovat pouze v rámci země, která tyto doklady vydala. Kromě toho bude jejich registrace vyžadovat biometrické pasy, které se „obtížněji padělají“.

V besedě na ruské TV bylo veselo. A byla řeč o Česku

Válka na Ukrajině

„Zatím je to návrh. Ale vzhledem k tomu, co se děje ve stádu nepřátelských režimů, už to člověka neudivuje,“ poznamenala Zacharovová.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský k návrhu sdělil, že pod diplomatickým krytím se odehrává řada ruských špionážních aktivit.

Podle Financial Times je ale navrhovaná omezení z právních důvodů v praxi obtížné zavést, a proto je nepravděpodobné, že by se je podařilo zařadit do 12. balíčku protiruských sankcí.

Hluboce protiruské. Kreml zvažuje odpověď na české zmrazení majetku

Evropa

Výběr článků

Načítám