Hlavní obsah

Sársko děkuje hrdinovi záplav – sedmnáctiletému hasiči

Fischbach je klidná říčka. Obvykle bývá hluboká jen několik centimetrů. Když však v pátek spadlo v německém Sársku přes sto litrů deště na metr čtvereční, změnila se na smrtelné nebezpečí. Lidé se museli evakuovat.

Povodně v SárskuVideo: Reuters

Článek

Niclas Göllen (17) ze sboru dobrovolných hasičů v sárském Burbachu se stal hrdinou povodní v Saarbrückenu, napsal list Bild.

Fotografie, která se stala virální, zachycuje záchranáře stojícího po pás ve vodě. Síla záplavové vody je tak mocná, že vyplavuje odpadkové koše. Hasič však v proudu stojí pevně. A v náručí bezpečně drží malé dítě.

Voda ve Fischbachstrasse vystoupala během půl hodiny na 1,50 metru. Náhle přišel rozkaz: 75 domů se musí co nejdříve evakuovat. Ženy, muži a děti doufali v příjezd hasičů. Některé z nich zachránila z prvního patra domů přes střechu záchranná vozidla.

„Hoch zůstal uvězněn doma s maminkou a neměl šanci dostat se ven. Probil jsem se k němu. Vzal jsem chlapce do náruče a přenesl ho přes vodu. Matku zachránil můj kolega,“ líčil Niclas.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

K záplavám se přímo na místě vyjádřil i německý kancléř Olaf Scholz

Niclasovi je teprve 17 let, ale během svého nejdůležitějšího úkolu vyzařoval naprostý klid a soustředění. Díky svému nadhledu se nezdá, že by se bál, a okamžitě získává důvěru: „Klučík to drama bral téměř jako dobrodružství. Pak jsme ho posadili do zásahového vozidla a krátce mu rozsvítili modrá světla. Pak jsem ho vynesl na souš.“

Scholz si obul holínky

Kancléř Olaf Scholz (65, SPD) v sobotu navštívil deštěm postižené oblasti jihozápadního Německa, kde se rozvodnily řeky a způsobily bleskové povodně a sesuvy půdy.

Scholz zrušil svou účast na předvolební akci v Sársku na hranicích s Francií a místo toho si obul holínky do deště, když se spolu se sárskou premiérkou Anke Rehlingerovou (48, SPD) procházel po částečně zaplavené ulici v obci Kleinblittersdorf.

„Tady vidíme, jaké škody může příroda způsobit a jak moc se na takové události musíme neustále připravovat,“ řekl.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz a sárská premiérka Anke Rehlingerová v  zaplaveném Kleinblittersdorfu u Saarbrückenu

Scholz a Rehlingerová přislíbili při sobotní odpolední návštěvě postižené oblasti podporu. Navzdory zmírnění srážek zůstávala situace ještě v neděli na mnoha místech zpočátku napjatá a hladiny některých řek v sobotu dále stoupaly.

Na kancléře během návštěvy zapůsobila „síla přírody“. Podle listu Die Welt pochválil vynikající spolupráci mezi záchrannými službami a četnými dobrovolníky: „Na něco takového budeme vždycky odkázáni.“

„Teď se soustředíme na akutní pomoc, poté půjde o to, dohodnout se na tom, co můžeme udělat. Všichni se mohou spolehnout na to, že to provedeme, jak nejlépe to půjde. Máme dobrou praxi solidarity,“ prohlásil.

Nejhorší potopa za tři desetiletí

Obrovský páteční liják v Sársku zaplavil budovy, zanechal ulice hluboko pod vodou a vyvolal evakuaci, při níž záchranáři převáželi uvízlé obyvatele do bezpečí na člunech.

Úřady uvedly, že se jedná o nejhorší záplavy v oblasti za posledních téměř 30 let, přičemž hlavní město Saarbrücken bylo silně postiženo a protrhla se hráz, což vedlo i k odstavení elektrárny.

Podle dosud dostupných informací si záplavy v některých částech jihozápadního Německa nevyžádaly žádné oběti na životech.

Masivní povodně v Brazílii odřízly od světa milion lidí, gangy toho využily

Svět

Související články

Výběr článků

Načítám