Hlavní obsah

Rusům v Lotyšsku chodí příkazy k opuštění země

Ruští občané, kteří trvale žijí v Lotyšsku, ale nesložili jazykovou zkoušku z lotyštiny na úrovni A2, začali dostávat dopisy s příkazem k opuštění země. Informuje o tom web Current Time, podle něhož na to mají ode dne doručení 30 dní.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Rize (ilustrační foto)

Článek

Dopisy rozesílá lotyšská migrační služba. Jsou adresovány bývalým občanům Sovětského svazu, většinou lidem nad 60 let, kteří přišli do Lotyšska za sovětské éry a po obnovení nezávislosti země se rozhodli nezískat lotyšský pas, ale naopak přijmout ruské občanství, vysvětluje Current Time, ruskojazyčný televizní kanál s redakcí v Praze.

Dotčení Rusové žijí v Lotyšsku na základě povolení k trvalému pobytu, zpravidla ale nemluví lotyšsky a o lotyšskou kulturu se příliš nezajímají. Informace získávají z ruských médií a často jsou proruského smýšlení, podotkl web.

Po obdržení dopisu mají Rusové 30 dní na opuštění země, jinak začne řízení o jejich nuceném vyhoštění. Doposud Lotyšsko nuceně vyhostilo dohromady devět Rusů včetně ruského agenta Borise Katkova. Dalších 632 osob, které neuspěly u zkoušky, opustilo zemi dobrovolně a odcestovalo do Ruska na vlastní pěst, aniž by čekalo na příkaz od migračního úřadu.

Pobaltí už má Ruska plné zuby. Vyhazuje jeho občany a odebírá jim občanství

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Boris Katkov, ruský agent vyhoštěný z Lotyšska

V současnosti deportace hrozí zhruba tisícovce lidí, kteří nikdy nesložili jazykovou zkoušku ani nepředložili dokumenty k prodloužení povolení k pobytu v Lotyšsku. Migrační služba čeká, až vysvětlí důvody, proč tak neučinili.

„Lidé podávají různá vysvětlení, například říkají, že nedostali dopisy od migrační služby. Ale my máme potvrzení, že varovné dopisy obdrželi,“ zdůrazňuje Madara Puke, zástupkyně Úřadu pro občanství a migraci. „Lidé také říkají, že uvěřili politikům, kteří je ujišťovali, že Ústavní soud rozhodne příznivě a nová pravidla se jich nedotknou. Mnoho lidí opravdu do poslední chvíle věřilo, že se jich to nedotkne, takže výmluv je mnoho,“ dodala.

Podle migrační služby má více než 85 procent Rusů, kterých se nový zákon týká, již vyřízené všechny potřebné dokumenty a buď již složili zkoušku, nebo se učí jazyk a získali povolení k dočasnému pobytu.

V roce 2022, po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, přijal lotyšský parlament změny migračního zákona, na základě něhož musí držitelé všech ruských pasů pro prodloužení povolení k pobytu v Lotyšsku prokázat znalost lotyšského jazyka, a to na úrovni A2. Tuto zkoušku ale mnoho Rusů žijících v Lotyšsku nedokázalo složit. Někteří si stěžovali, že je těžké učit se ve vysokém věku cizí jazyk, a někteří to prostě odmítli.

Web Current Time dále uvedl, že za posledních 12 měsíců vydal lotyšský Úřad pro občanství a migraci Rusům 63 příkazů k opuštění Lotyšska.

Lotyšsko už deportuje Rusy

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám