Hlavní obsah

Rusové vyhostili šest britských diplomatů v den, kdy se Starmer setká s Bidenem

Ruská federace v pátek vyhostila šest britských diplomatů kvůli údajné špionáži. Informuje o tom bruselský list Politico. Moskva se k tomuto kroku uchýlila v den, kdy se ve Washingtonu setkají britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden. Jednat by měli mimo jiné o povolení Ukrajině použít západní zbraně na ruském území.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

Britské ministerstvo zahraničí informaci potvrdilo. Podle něj Moskva minulý měsíc odebrala šesti britským diplomatům diplomatickou akreditaci. Ruská bezpečnostní služba FSB uvedla, že diplomaté měli provádět „zpravodajskou a subverzivní činnost“. To ale britská diplomacie odmítá. Podle ní je obvinění „zcela nepodložené“.

FSB v prohlášení dále uvedla, že se jedná o šest diplomatů pracujících pro kancelář Londýna, která je odpovědná za východní Evropu a Střední Asii. „Speciální služba, jejímž hlavním úkolem je způsobit strategickou porážku Ruska“, popsala kancelář podle Politica FSB.

Rusko diplomaty vyhostilo v den, kdy Starmer bude jednat s Bidenem. Ukrajina již delší dobu žádá po západních zemích, aby jí umožnily použít západní zbraně na ruském území, mimo jiné na vojenská letiště. Právě to by mělo být předmětem jednání obou státníků. Ruský vůdce Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že takové povolení by znamenalo válku mezi NATO a Ruskem.

Putin hrozí Západu: Pokud povolíte používat dalekonosné zbraně v ruském týlu, jste s námi ve válce

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám