Hlavní obsah

Rusové si s Ukrajinci vyměnili po 95 zajatcích

Do Ruska se vrací 95 vojáků propuštěných z ukrajinského zajetí výměnou za stejný počet zajatých ukrajinských vojáků. Oznámilo to podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Výměnu zajatců následně potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Trojice z vyměněných ukrajinských zajatců s vlajkou ukrajinské námořní pěchoty

Článek

Moskva i Kyjev uvedly, že výměnu zajatců podobně jako v červnu, kdy se domů dostalo po 90 zajatcích, pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty.

„Pokračujeme ve vracení našich lidí domů,“ napsal Zelenskyj na sociální síti Telegram s tím, že mezi 95 osvobozenými zajatci jsou vojáci, příslušníci národní gardy i pohraniční stráže. Bez ohledu na potíže se snažíme najít každého, kdo mohl padnout do zajetí. Všichni se musí vrátit,“ zdůraznil prezident.

Propuštěné ruské vojáky podle agentury TASS přepraví vojenská letadla do Moskvy, kde je čeká lékařské vyšetření a pobyt ve vojenských nemocnicích.

Ukrajina si s Ruskem až dosud vyměnila zajatce více než padesátkrát. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov po únorové výměně zajatců novinářům sdělil, že v rámci všech výměn s Moskvou se zpět na Ukrajinu vrátilo 3135 vojáků.

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 90 zajatcích

Evropa

Výběr článků

Načítám