Hlavní obsah

Rusové postupují za cenu rekordních ztrát, tvrdí Kyjev

Těžké boje v Charkovské oblasti mezi ruskými invazními silami a ukrajinskou armádou mají za následek obrovské ztráty na živé síle. Podle pondělního hlášení ukrajinských pozemních sil ruská armáda přišla jen za posledních 24 hodin o 1740 vojáků, což je od začátku války údajně naprostý rekord. Ani jedna ze stran konfliktu počty vlastních padlých a raněných nehlásí, údaj nelze nezávisle ověřit.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Jeden z mnoha zničených domů ve Vovčansku, v ukrajinské Charkovské oblasti.

Článek

Celkové ztráty ruských vojáků na Ukrajině se tak podle ukrajinské zprávy vyšplhaly na 484 030 mužů. Podle téhož zdroje Rusko za jediný den přišlo o 31 tanků, 42 obrněných vozidel, 15 dělostřeleckých systémů, čtyři raketomety či 26 dronů.

Jak uvedl šéf Charkovské oblastní vojenské správy Oleh Syněhubov, aktuálně je situace na frontě těžká, ale ukrajinští obránci odrážejí všechny útoky.

„Ano, šedá zóna se zvětšila, linie fronty se protáhla, což je protivníkův záměr. Snaží se útočit mimo jiné v malých skupinách a v místech, kde dosud neútočil. Proto je situace těžká, ale plně pod kontrolou našich sil,“ citovala jej ukrajinská agentura Unian.

Ve Vovčansku, o který se svádějí těžké boje, se stále nachází asi 200 až 300 civilistů. Malé počty jsou jich i v okolních vesnicích, kde se bezprostředně bojuje.

Podle některých ukrajinských důstojníků může být ofenziva u Charkova ze strany Moskvy snahou odlákat ukrajinské jednotky z východu, aby invazní armáda mohla snáze pokračovat v záboru území.

Ukrajinský plukovník v záloze Petro Černyk pak varoval, že Rusko může stejně jako v minulosti kromě ofenzivy u Charkova zahájit ještě další vpád do vedlejší Sumské oblasti.

Rusové pronikli u Charkova naší obranou, přiznávají Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám