Hlavní obsah

Rusové odstranili hrob Navalného z map

Hrob opozičníka Alexeje Navalného, který zemřel v únoru v trestanecké kolonii Polární vlk, byl odstraněn z map společnosti Yandex. Značka se přitom na mapách objevila krátce poté, co byl na začátku března pochován, po několika týdnech ale zmizela. S odkazem telegramový kanál Daily Storm o tom informuje list The Moscow Times.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé u hrobu Alexeje Navalného

Článek

Navalnyj je pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě, kde leží i bývalý šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, herec Jurij Šerstněv nebo pilot Vjačeslav Markin. Jejich náhrobní značky ale Yandex na mapách zachoval, kdežto Navalného po pár týdnech zmizela.

Jak uvedl list The Moscow Times, Yandex v listopadu 2022 ze svých map odstranil Ruskem vybombardované domy v okupovaném ukrajinském Mariupolu. Ukrajinské úřady to tehdy přičítaly snaze Ruska zakrýt rozsah zničení města, které se teď okupanti snaží znovuvybudovat a kde také nabízejí k prodeji byty jako výhodnou investici.

Alexej Navalnyj zemřel 16. února ve věku 47 let v Jamalo-něneckém autonomním okruhu v trestanecké kolonii Polární vlk, do které byl převezen v prosinci 2023 poté, co ho soud odsoudil k 19 letům vězení za údajný extremismus. Pochován byl 1. března. Matka Alexeje a jeho otec se účastnili piety ve svatostánku v moskevské čtvrti Marjino.

Manželka Julija Navalná se na pohřeb do Ruska nepřijela. Spolu s dcerou a synem zůstává z bezpečnostních důvodů v zahraničí.

Pohřbu se účastnily desítky tisíc lidí. Rozloučit se přišli státníci z několika zemí včetně Jiřího Čisteckého z české ambasády v Moskvě. Ten tehdy Novinkám sdělil, že se pohřbu účastnil jako zástupce české diplomacie, která stejně jako miliony Rusů nesouhlasí se zločinnou válkou a podstatou Putinova režimu.

Putin má strach z vlastních občanů, prohlásil šéf české ambasády v Moskvě Čistecký

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám