Hlavní obsah

Rusové do bojů na Ukrajinu poslali už 10 tisíc migrantů

Do speciální vojenské operace na Ukrajině jsme poslali už 10 000 cizinců, kteří se nedávno stali občany Ruska, pochlubil se Alexandr Bastyrkin, šéf Vyšetřovacího výboru Ruské federace (Sledkom), obdoby americké FBI. Zároveň podle agentury Interfax uvedl, že jeho úřad identifikoval více než 30 000 cizinců, kteří nedávno získali ruské občanství, ale nezaregistrovali se u armády.

Foto: Profimedia.cz

K odvodu se museli zaregistrovat i migranti, kteří se octli v sociálním a migračním centru v Novosibirsku

Článek

„Začali jsme uplatňovat naši ústavu a naše zákony, podle nichž osoby, které obdržely občanství, se musí zaregistrovat u armády a v případě potřeby se zúčastnit speciální vojenské operace,“ vysvětlil podle agentury Interfax Bastyrkin, kde se náhle vzaly „posily“ ruské armády z některých zemí Blízkého východu, Asie či Afriky

Vyšetřovatelé podle něj již chytili více než 30 tisíc (lidí), kteří obdrželi občanství, ale nechtěli se zaregistrovat do armády. „Udělali to za ně,“ poznamenal s tím, že už 10 000 z nich odešlo do zóny „speciální vojenské operace“, jak Rusové povinně nazývají válku na Ukrajině.

Podle listu Ukrajinska pravda ruská policie pravidelně provádí razie v podnicích, kde pracují legální i nelegální migranti, a registruje je předvoláním k odvodu nebo je rovnou vozí do úřadoven jednotlivých vojenských správ. Migrantům bez ruského občanství armáda slibuje rychlé vydání ruských pasů, pokud podepíší smlouvu s ministerstvem obrany.

Nechcete narukovat? Už nejste občané, zazněl v Rusku přelomový rozsudek

Evropa

„Armáda jim nabízí rok práce výměnou za dobrou mzdu, lékařskou péči a právo zůstat v Rusku i po skončení služby,“ popsala agentura Interfax „výhodnost“ smluv, které jsou migranti mnohdy nuceni podepsat. To, že při této „práci za dobrou mzdu“ mohou přijít o život, agentura nezmiňuje.

Těm migrantům, kteří ruské občanství už mají, hrozí jeho odebrání, pokud se pokusí vyhnout odvodu do armády. První takový rozsudek vynesl v prosinci 2023 soud v Čeljabinsku.

Rusové lstí verbují uprchlíky u zavřených hranic s Finskem. A rovnou s nimi na frontu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám