Hlavní obsah

Záhada u Krymského mostu. Ukrajinci se dohadují, co to tam Rusové staví

Kerč

Vedle Krymského mostu (zvaného též Kerčský) spojujícího Moskvou okupovaný Krym s ruským územím se objevila nová konstrukce. Satelitní snímky, které se tento měsíc objevily na sociálních sítích, ukazují ocelové nosníky i zátarasy, napsal web Ukrajinska pravda s tím, že může jít o paralelní most i ochranu před dalšími ukrajinskými útoky. O účelu stavby se ale stále spekuluje.

Foto: Profimedia.cz

Krymský most na archivním snímku

Článek

„Ta ruská stavba je překvapivá, možná se snaží nějakým způsobem duplikovat Krymský most. Ale vzhledem k tomu, že tato struktura není tak velká, a vzhledem k blížící se sezóně bouřek, která začíná v polovině podzimu, vyvstává mnoho otázek ohledně účelu jeho dalšího nelegálního rozšiřování,“ citoval ukrajinský zpravodajský web Censor.net mluvčího ukrajinského námořnictva Dmytra Pletenčuka.

„Co se týče Krymského mostu, Rusové jej nemohou plně využít jak z technického, tak z bezpečnostního hlediska. Protože zatímco silniční část po poškození opravili, o železnici se to říci nedá. Naše práce pokračuje, takže tato černá stavba dříve nebo později zanikne,“ dodal Pletenčuk.

Máme plán na vrácení Krymu. A je realistický, řekl vrchní velitel ukrajinských sil

Válka na Ukrajině

Krymský most vybudovaný Ruskem po anexi poloostrova v roce 2014 má strategický význam, byl využívaný k zásobování ruské armády nejen na Krymu, ale i v dalších okupovaných částech Ukrajiny. V květnu Rusové přidali bariéry kolem mostu na ochranu před ukrajinskými námořními drony.

Kyjev se nijak netají tím, že jeho cílem je most zničit, a opakovaně na něj útočí. Zatím poslední pokus ohlásila Moskva minulý týden, kdy ruské ministerstvo obrany informovalo o údajném sestřelení 12 raket ATACMS.

Ukrajinci výrazně poškodili poslední ruský železniční trajekt pro spojení s Krymem

Evropa

Výběr článků

Načítám