Hlavní obsah

Ruský vliv je v Bosně a Hercegovině zhoubný, prohlásil tamní šéf diplomacie

Bosensko-hercegovinský ministr zahraničí Elmedin Konaković prohlásil, že ruský vliv v jeho zemi je velmi silný, a označil jej dokonce za „zhoubný“. Konaković to uvedl ve čtvrtek na dotaz novinářů na tiskové konferenci s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským, se kterým jednal v hlavním městě Sarajevu.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Bosensko-hercegovinský ministr zahraničí Elmedin Konaković na tiskové konferenci s Janem Lipavským

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Jak velký je ruský vliv? Označil bych jej za zhoubný,“ prohlásil Konaković, který dále připomněl, že problematický pro Bosnu a Hercegovinu je v tomto ohledu i vztah mezi Republikou srbskou, jednou z entit uvnitř státu, a Ruskou federací, jejichž zástupci se pravidelně setkávají.

„Milorad Dodik (prezident Republiky srbské) navštívil letos 6. června Ruskou federaci. Setkal se tam naráz s (ruským vůdcem) Vladimirem Putinem a (běloruským diktátorem) Alexandrem Lukašenkem. Žádné další důkazy o ruském vlivu nepotřebujete slyšet,“ sdělil dále na společně tiskové konferenci s Lipavským.

Bosensko-hercegovinský šéf diplomacie uvedl, že jej netěší, jaký vliv v zemi Rusko má. Zároveň má ale radost, že Rusko štve, že se zemi daří přibližovat se členství v Evropské unii, do které by Bosna a Hercegovina chtěla vstoupit ještě v této dekádě.

„Doufám, že ruské úřady pochopí, že pro zahraniční politiku Bosny a Hercegoviny je vstup do Evropské unie prioritou,“ uzavřel Konaković.

Konaković se s Lipavským setkal ve čtvrtek. V týž den šéf české diplomacie odletěl ze Sarajeva do Bělehradu, kde večer zahájil Dny českého a slovenského filmu.

Lipavský dorazil do Sarajeva krátce po místních ničivých povodních

Evropa

Výběr článků

Načítám