Hlavní obsah

Ruský Suchoj Su-57: užitečnější na veletrzích než v boji

Letouny Suchoj Su-57 jsou považovány za to nejmodernější, co má ruské letectvo k dispozici. Zpráva, že ukrajinské ozbrojené síly dokázaly v červnu zničit nejméně jeden takový stroj, vyvolala mezi leteckými odborníky přinejmenším rozruch. Při bližším prozkoumání vlastností Su-57 je ale podle listu The Kyiv Independent zřejmé, že „katalogové vlastnosti“ stíhačky se od těch reálných dosti liší.

Foto: Suchoj

Start Suchoje Su-57

Článek

Moskva již delší dobu podle listu The Kyiv Independent prezentuje Su-57 jako „nejmodernější ruskou stíhačku páté generace, která překonává americké letouny F-35“, a ruská média opakovaně připomínají, že ruský prezident Vladimir Putin „už v roce 2019 prohlásil, že Su-57 stejně jako Su-35 jsou považovány za nejlepší na světě“.

Podle The Kyiv Independent při bližším zkoumání letounu Su-57 je zřejmé, že nesplňuje hned několik technologických kritérií, aby mohl být považován za stíhačku páté generace.

Foto: Sukhoi

Letoun Su-57 zespoda

První a nejspíš nejdůležitější náznak, že se Su-57 není vše v pořádku, přišel už v roce 2018, kdy Indie odstoupila od projektu společného vývoje a výroby letounu. Jedním z hlavních důvodů podle listu bylo, že Rusové nedokázali vyvinout „motor páté generace“, který by zajistil, že Su-57 bude létat nadzvukovou rychlostí bez přídavného spalování.

„Na funkčnosti to nic nemění, ale pokud chcete stroj prodávat jako stíhačku páté generace, bez takového motoru se neobejdete,“ poznamenal Andrij Charuk, vojenský historik a letecký odborník.

Dohoda projednávaná na základě „předváděčky“ na ruském zbrojním veletrhu a stvrzená v prosinci 2015 během návštěvy indického premiéra Nárendry Módího v Moskvě tak padla.

Indové také vyjádřili obavy, jak „neviditelné“ Su-57 budou, když jim chybí to, co má americký letoun F-22 Raptor, totiž speciální „čtvercové“ výfukové trysky, které pomáhají letadlu zůstat co nejutajenějším. Trysky Su-57 jsou totiž kulaté stejně jako u Su-34 a Su-35 a ruští inženýři údajně nejsou schopni vyvinout hranaté kvůli nedostatku financí a chybějícím technologiím.

Su-57 umí být (ne)viditelný

Suchoj Su-57, v kódu NATO Felon (česky zločinec), je jednomístný dvoumotorový proudový víceúčelový stíhací letoun vybavený ruskou variantou technologie „stealth“.

První „neviditelný“ stroj ruské provenience by se měl řadí ke stíhacím letounům páté generace, podle expertů ale nesplňuje některé technologické podmínky.

Su-57 byl zamýšlen jako nástupce letounů MiG-29 a Su-27.

Prototyp stroje Su-57 poprvé vzlétl v lednu 2010, první sériový Su-57 převzaly Vzdušně-kosmické síly Ruské federace v prosinci 2020.

Dvojice prototypů byla nasazena v roce 2018 během ruských vzdušných operací v Sýrii.

„I tak je to docela dobrý letoun, ale nejvýše čtyřapůlté generace,“ uvedl podle listu Viktor Kevliuk, ukrajinský plukovník ve výslužbě.

„Su-57 je pro Rusy užitečnější pro předvádění na zbrojních veletrzích než pro bojové využití,“ přisadil si.

Nyní již bývalý ruský ministr obrany Sergej Šojgu na jaře sliboval, že plně provozuschopná jednotka čítající 24 kusů Su-57 bude k dispozici „už příští rok“. Potíž je ale v tom, že podle listu, který se odvolává na zdroje v tajných službách, Rusové nevyrobili ani 20 kusů.

Moskva ale předkládá potenciálním zákazníkům jiný příběh. Podle exministra Šojgua si Su-57 „vedl skvěle“ už při útocích na Ukrajinu v roce 2022.

Rusové nasadili na Ukrajině svou nejnovější stíhačku Su-57. Moc se to nepovedlo

Válka na Ukrajině

„Letadlo má velmi vysoký stupeň ochrany proti různým systémům protivzdušné obrany, má obranu proti raketám. Hlavně má velmi silný zbraňový systém. Ten jsme také vyzkoušeli,“ tvrdil.

Podle The Kyiv Independent ale letoun Su-57 ve skutečnosti neudělal nic, co by nedokázala starší ruská letadla. „Zatím nevykazoval žádné výjimečné schopnosti – používá se pouze jako platforma pro odpalování řízených střel, aniž by vstoupil do zóny ukrajinské protivzdušné obrany,“ řekl Kevliuk.

V Rusku už se ozývají řeči o zbytečnosti „nejmodernějších letounů“ za desítky milionů dolarů, protože stejné úkoly mohou plnit levnější letadla, uvedl The Kyiv Post.

Ukrajinci poprvé zasáhli Suchoj Su-57, chloubu ruského letectva

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám