Hlavní obsah

Ruský školák rozšiřoval „protistátní“ letáky, u soudu dostal 5 let

Vojenský soud v Moskvě poslal patnáctiletého školáka Arsenije Turbina do vězení na pět let. Shledal ho vinným z účasti v teroristické organizaci, uvedl web radia Svoboda. Dopisoval si totiž s legií Svoboda Ruska, která bojuje po boku ukrajinských sil proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, a měl šířit jejich letáky.

Foto: Profimedia.cz

Školák Arsenij Turbin

Článek

Podle vyšetřovatelů a tajné služby FSB se teenager z města Livnyj v Orjolské oblasti podílel na „distribuci extremistických propagandistických materiálů na pokyn kurátorů ukrajinského polovojenského sdružení Legie svobody Ruska“. Měl podle agentů tajné služby dávat do schránek letáky s podobiznou Vladimira Putina a popiskem „Potřebujete takového prezidenta?“

Ve spisu se současně uvádí, že Turbin byl „uchvácen politikou“ a „ideologií liberalismu“, v důsledku čehož „neschvaluje politiku Vladimira Putina a nepodporuje válku na Ukrajině“. Kromě toho „si vytvořil názor, že v Ruské federaci neexistuje svoboda projevu a nezávislá média“, vládne „bezpráví a korupce“, píše web radia Svoboda.

Podle Turbinovy matky FSB tvrdí, že letáky s Putinovou podobiznou poskytli jejímu synovi zástupci Legie svobody Ruska a žádali ho, aby „splnil jejich příkaz vyrábět a distribuovat dokumentární materiály“. Sám školák přitom říká, že obrázek byl na internetu volným dílem, že mu nikdo nedal pokyny a že letáky rozložil podle svého osobního přesvědčení.

Rusové odstranili hrob Navalného z map

Evropa

„Je to chytrý kluk. Účastnil se olympiád, intelektuálních maratonů. Snila jsem o tom, že ho přijmou na MGIMO (moskevská diplomatická škola) a bude studovat politologii,“ říká o svém synovi Irina Turbinová.

Arsenij se narodil v Dubaji, ale s otcem, který byl ze Spojených arabských emirátů, se jeho matka rozešla a chlapce vychovávala sama v Rusku.

Mladík ale nakonec rozčarovala nespravedlnost, se kterou se měl setkávat nejen ve škole, ale i ve společnosti. Sblížil se tak se stoupenci opozičního politika Alexeje Navalného. Loni v dubnu zatelefonoval do vysílání nezávislé televize Dožď a prohlásil, že ho ruský prezident Putin rozčaroval a že propagandistické filmy promítané ve škole jsou „naprostý blábol“. Nahrávku svého vystoupení Arsenij zveřejnil na internetu, za což si matku předvolali do školy. Nahrávka musela být smazána, píše web Mediazona.

Poslali za klukem provokatéra

Později Arsenij napsal legionářům ze Svobody Ruska, že je ochoten vylepovat plakáty a bojovat proti propagandě režimu, protože sní o osvobození Ruska od Putina. Na sociální síti komentoval situaci politických vězňů a neúspěšnou vzpouru žoldnéřů z Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

Rusko rozmisťuje vojenská zařízení do civilních oblastí na Krymu

Evropa

Turbinová nevylučuje, že úřady vyslaly za jejím synem provokatéra, protože po seznámení s ním zveřejnil chlapec několik příspěvků proti válce, kterou vede Rusko proti Ukrajině.

Před soudem Turbin trval na své nevině a na tom, že pouze přes aplikaci odeslal legionářům na sebe kontakt, na což mu nikdo neodpověděl. FSB ale trvala na tom, že žák požádal o přijetí do legie a že plnil její rozkazy.

U soudu svědčili čtyři spolužáci, kteří tvrdili, že Turbin často vedl řeči o politice, Putina měl za zloděje a nepodporoval ruskou invazi na Ukrajinu. Dva svědci označili obžalovaného za neonacistu. Žákova matka je přesvědčena, že jen opakovali to, co jim uložila FSB.

Rozsudek chlapce šokoval, řekla Turbinová. „Strašně plakal. To nečekal. Celou dobu se držel, ale teď hodně plakal, objal mne a prosil o odpuštění,“ řekla a připomněla, že syna svého času varovala, že řeči o politice mohou v Rusku vést jen k nepříjemnostem.

Fronta se k Navalného hrobu stála i v sobotu. Policisté popoháněli truchlící

Evropa

Výběr článků

Načítám