Hlavní obsah

Ruský propagandista Solovjov si uřízl pořádnou ostudu

Za smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího je zodpovědný izraelský agent, prohlásil podle agentury Unian ruský propagandista Vladimir Solovjov. „Jeho jméno je Eli Kopter,“ identifikoval špiona Mosadu v přímém přenosu. Ve skutečnosti to je ale jen anglické slovo helicopter (vrtulník) rozdělené na dvě části „heli“ a „copter“.

Foto: Russian Media Monitor/YouTube/Screenshot

Rusý propagandista Vladimir Solovjov ve své show

Článek

Slovní hříčka spočívá v tom, že Eli je v Izraeli velmi často používané jméno. Žertík se začal šířit na izraelských sociálních sítích, odkud se dostal do nejrůznějších médií.

Solovjov, který jej ale vůbec nepochopil, odvysílal ve svém pořadu část údajné zprávy z izraelské televize, která uvedla, že do smrti Raísího může být zapleten „agent Mosadu, jistý Eli Kopter,“ uvedla agentura Unian.

V „simultánním překladu“, který Solovjov svým divákům dopřál, bylo řečeno: „(Palestinské teroristické hnutí) Hamás hlásí, že vrtulník pilotoval agent Mosadu, a dokonce i zná jeho jméno – Eli Kopter.“

Poté Solovjov, který je sám židovského původu, s vážnou tváří publiku řekl, že historicky je pro Izrael „politická vražda naprosto přijatelnou formou boje o přežití vlastní země“.

Íránský prezident Raísí zahynul v neděli při havárii vrtulníku, jímž cestoval z návštěvy Ázerbájdžánu. Vedle Raísího zemřel i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

Jedním z důvodů nehody mohla být mlha, vítr a silný déšť, které v místě nehody panovaly a ztěžovaly i lokalizaci havarovaného vrtulníku.

Podle expertů šlo o zhruba třicet let starý stroj americké výroby Bell 212, který nejspíš nebyl vybavený technologií pro let v těžkých podmínkách, jako je mlha a déšť.

Byl skutečným přítelem Ruska, oplakává Putin prezidenta Íránu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám