Hlavní obsah

Ruský pianista kritizující válku zemřel po hladovce ve vazbě

V ruské vazební věznici v Birobidžanu na Dálném východě zemřel v důsledku hladovky pianista a protiválečný aktivista Pavel Kušnir, uvedl server BBC News s odvoláním na vyjádření aktivistovy matky Iriny Levinové. Ruská verze internetové encyklopedie Wikipedia označila devětatřicetiletého Kušnira za prvního politického vězně v Rusku, který přišel o život kvůli hladovce.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Kušnir

Článek

„Vyšetřovatel tajné služby FSB mi oznámil (synovu smrt) 28. července. Kvůli hladovce,“ řekla devětasedmdesátiletá Levinová serveru Mediazona. Úřady příčinu smrti podle serveru dosud neoznámily. „Tvrdí, že se snažili pomoci, že jej připojili na kapačku, že se jej snažili udržet při životě, ale zjevně to nestačilo,“ dodala Kušnirova matka.

Kušnir zemřel ještě před začátkem procesu, podle Mediazony jej úřady obvinily z veřejného vyzývání k terorismu.

„Putin ze mě zase udělal vlastence.“ V sibiřském vězení zemřel pilot z Oděsy odsouzený za přípravu zrady

Válka na Ukrajině

Důvodem Kušnirova zatčení byly podle médií jeho protiválečné komentáře na serveru YouTube, přestože jeho kanál prakticky nikdo nesledoval - v době zatčení jeho autora měl jen pět sledujících, nyní jejich počet stoupl na více než šest set.

Absolvent moskevské Čajkovského konzervatoře byl sólistou filharmonií v Kursku a Kurganu, než se loni stal sólistou oblastní filharmonie v Birobidžanu.

Tamní opoziční radní Světlana Kaverzinová na platformě Telegram napsala, že Kušnira uctila květinami, ale že o jeho případu nic netušila, a proto dříve nic nepodnikla na jeho podporu. „Birobidžan je město, kde mezi disidenty nejsou žádné vazby. Nebylo komu to říct. Příbuzní se zjevně báli to zveřejnit. A ten člověk zůstal sám proti systému,“ napsala ruská politička, která zřejmě ve snaze vyhnout se postihu sama sebe v záhlaví příspěvku označila za zahraniční agentku.

Novinář Forbesu je v Rusku za mřížemi. Za sdílení příspěvku o masakru v Buči mu hrozí 15 let

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám