Hlavní obsah

Ruskou „špionážní“ běluhu Hvaldimira zastřelili, tvrdí norské nevládní organizace

Běluha Hvaldimir, o níž se spekulovalo, že je špionem ruského námořnictva, byla zastřelena. Informovaly o tom ve středu dvě norské nevládní organizace s tím, že na těle kytovce byly nalezeny stopy po kulkách. Podle portálu Thestraitstimes už také podaly kvůli smrti velryby trestní oznámení. Běluha byla o víkendu nalezena mrtvá u norských břehů poblíž obce Risavika na jihozápadě země.

Ruská „špionážní“ běluha Hvaldimir na archivních záběrechVideo: Reuters

Článek

Jméno Hvaldimir je slovní hříčkou spojující norské slovo pro velrybu (hval) a křestní jméno ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hvaldimir, mladý a zdravý, neměl podle prvních zpráv o nálezu jeho těla žádná vnější zranění, uvedl portál Thestraitstimes. Organizace One Whale, která byla založena výhradně pro sledování této konkrétní běluhy, ale tvrdí, že měl na těle několik zranění od kulek.

„Zranění velryby jsou znepokojivá a jsou takového charakteru, že nelze vyloučit cizí zavinění. Jsou šokující. Pokud existuje podezření na nečistou hru, je nezbytné, aby policie rychle zasáhla,“ přidala se v prohlášení Siri Martinsenová, vedoucí další nevládní organizace NOAH.

„Ruský špion“ Hvaldimir. Známá běluha se přesunula ke švédským břehům

Evropa

Hvaldimirovo tělo bylo v pondělí převezeno na pitvu do Norského veterinárního institutu, jehož mluvčí slíbil, že zpráva se závěry bude k dispozici do tří týdnů.

Zjevně ochočeného kytovce s postrojem označeným nápisem „majetek Petrohradu“ poprvé biologové zaznamenali v roce 2019 v norských vodách, asi 300 km od ruské námořní hranice. Hvaldimir, který se v Norsku stal celebritou, měl na sobě také něco, co vypadalo jako držák pro malou kameru.

Velryba poté strávila tři roky pomalou plavbou u severního norského pobřeží, odkud pak zamířila na jih.

Ruskou „špionážní“ běluhu Hvaldimira našli mrtvou

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám