Hlavní obsah

Ruskou „špionážní“ běluhu Hvaldimira našli mrtvou

V norských vodách uhynula běluha Hvaldimir, která byla od roku 2019 podezřelá ze špionáže pro Rusko, protože na sobě měla vybavení v podobě držáku na kameru s nápisem „Výstroj, Petrohrad, 2019“. Informuje o tom americký list The New York Times.

Ruská „špionážní“ běluha Hvaldimira na archivních záběrechVideo: Reuters

Článek

Její tělo v sobotu objevila norská nezisková organizace Marine Mind. „Je to srdcervoucí. Jen tady v Norsku se její smrt dotkla tisíců lidí,“ prohlásil podle amerického listu zakladatel organizace Sebastian Strand.

Foto: Reuters

Ruskou „špionážní“ běluhu Hvaldimira našli mrtvou

Příčina smrti běluhy prozatím není jasná, uvedl dále Strand s tím, že na místě nálezu jejího těla byly „stopy, které mohli vytvořit ptáci nebo jiní mořští živočichové“. Podle odhadů byla velryba dlouhá téměř 4,3 metru a vážila 2700 kilogramů.

Velryba Hvaldimir, jejíž jméno je kombinací slova „hval“, což norsky znamená velryba, a jména Vladimir, které je v Rusku běžně používané a nese jej také diktátor Putin, byla poprvé spatřena v roce 2019 v Norsku právě se zmíněným držákem.

„Ruský špion“ Hvaldimir. Známá běluha se přesunula ke švédským břehům

Evropa

Někteří si tehdy kladli otázku, zda velryba nebyla na ruské špionážní misi. Rusko se však k vlastnictví velryby nikdy nepřihlásilo.

Foto: Ein Dahmer, CC BY-SA 4.0

Běluha Hvaldimir, archivní foto

Velryba se posléze zhruba tři roky pomalu pohybovala u severního norského pobřeží, v roce 2023 následně ale změnila směr, zrychlila a přesunula se do Švédska, konkrétně ji biologové spatřili v Hunnebostrandu u jihozápadního pobřeží. Strand v roce 2023 odhadl, že bylo velrybě 13 až 14 let. Běluhy se přitom běžně dožívají 30 let.

Češi jsou darebáci, Pavel může za zabíjení civilistů v Bělgorodu, prohlásil ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám