Hlavní obsah

Rusko využívá figuranty ke své propagandě

Moskva

Fotografie ze středeční návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v ústřední vojenské nemocnici Mandryk v Moskvě vyvolala debaty o tom, jak Kreml využívá figuranty ke své propagandě. Na sociálních sítích se objevil snímek jednoho z raněných vojáků, který se podobá dělníkovi, jehož Putin nedávno potkal při jiné návštěvě. I v dalších situacích je podoba osob ze dvou odlišných akcí zřetelná.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při návštěvě ústřední vojenské nemocnice v Moskvě

Článek

O využití figurantů v rámci ruské propagandy se hovořilo už od začátku války na Ukrajině. V březnu například Kreml zveřejnil video z návštěvy Putina v ruské letecké společnosti Aeroflot.

Putin tehdy po boku letušek a stevardek hovořil o možném vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou.

V jednom momentu se zdálo, jako by jeho ruka prošla mikrofonem, což jen přiživilo spekulace o tom, zda s letuškami u stolu skutečně seděl nebo použil zelené pozadí, či snad dokonce hologram.

Propaganda krmí Rusy zdražováním benzinu v Česku. Čísla jsou ale vycucaná z prstu

Evropa

Novinář BBC Shayan Sardarizadeh tehdy přišel s vysvětlením, že se jedná o iluzi, kterou způsobuje video v nízkém rozlišení, jehož kvalita je navíc snížena uložením na Twitteru, kde se objevilo.

Ruská propaganda nicméně figuranty využívá. Svědčí o tom například video muže, kterému měla střepina utrhnout část nohy. Tu ale ztratil už dříve, protože na začátku videa je viditelné uchycení pro protézu.

Na sociálních sítích se objevily také snímky čtyř lidí, kteří se několikrát objevili po boku Vladimira Putina.

Jedním z nich měl být i buřič z roku 2007 z Estonska (tzv. Bronzová noc), který se o sedm let později objevil jako člen proruských protestujících na Donbasu.

Dezinformační weby v Česku opět fungují. Až na Aeronet

Internet a PC

Propaganda a dezinformace jsou během války běžným projevem. Internetové sdružení CZ.NIC například už den po zahájení invaze zablokovalo v České republice několik dezinformačních webů, které začaly opětovně fungovat až před několika dny.

Výběr článků

Načítám