Hlavní obsah

Rusko verbuje do války na Ukrajině i vězeňkyně

Ruské úřady koncem května propustily na svobodu skupinu vězeňkyň, aby se zapojila do bojů na Ukrajině. Podle listu The New York Times přitom využívají stejný zákon, který jim umožnil nasadit na frontě výměnou za podmínečné propuštění vězněné muže.

Foto: Profimedia.cz

Billboard, který v Petrohradě láká dobrovolníky do armády, slibuje jednorázovou výplatu 1,1 milionu rublů (280 500 Kč) a pak měsíční žold od 210 000 rublů (zhruba 52 500 Kč)

Článek

Vojenští náboráři verbují ve všech ženských věznicích v evropské části Ruska, prozradily podle The New York Times dvě bývalé trestankyně. „Nabízejí totéž co mužům – milost nebo podmínečné propuštění a žold ve výši 2000 dolarů (46 000 korun) měsíčně výměnou za odchod na frontu,“ uvedl list.

Zatím není jasné, zda se tento „pilotní program“ rozšíří do ženských nápravných zařízení po celém Rusku, příšerné podmínky ve věznicích a trestaneckých koloniích ale nejspíš zajistí, že verbíři budou úspěšní. Pobyt na frontě po přísném zákazu mluvení a dvanáctihodinových směnách ve vězeňských dílnách bez ohledu na okolní teplotu totiž mnohým vězeňkyním alespoň zpočátku bude připadat jako přijatelný, usoudil list.

Nábor odsouzených žen přichází podle The New York Times v době, kdy se ruská vláda ze všech sil snaží vyhnout dalšímu kolu nepopulárních odvodů. Verbíři se snaží kromě vězňů nalákat do služby v armádě také dlužníky a cizince nelegálně pobývající v Rusku.

Zatím se neví, jaké pozice v armádě naverbované vězeňkyně převezmou. Mužům vojenští náboráři, kteří na jaře verbovali v jedné z věznic u Petrohradu, nabízeli smlouvy na službu na pozici odstřelovačů, vojenských zdravotníků a frontových spojařů na jeden rok. V té době se podle listu přihlásilo asi 40 ze 400 stovek trestanců obývajících zmíněné zařízení.

Jako pomocníci wehrmachtu. Ruský vězeň popsal angažmá ve válce na Ukrajině

Evropa

Podle The New York Times do ruské armády narukovaly už desetitisíce odsouzenců, tisíce padly, ale část dokázala přežít příslušný rok, který mají ve smlouvě, a dostala se na svobodu. Mnozí z nich poté spáchali vážné zločiny, mezi nimiž nechybí brutální vraždy, často podobné těm, kvůli nimž se octli za mřížemi.

Odsouzené ve válce využívá i Ukrajina, připomněl list s tím, že se tak Kyjev snaží řešit stále akutnější nedostatek vojáků. Příslušné zákony prošly všemi nezbytnými instancemi minulý měsíc a ukrajinské úřady uvedly, že od té doby se do armády přihlásily tisíce odsouzených.

Vraždí, mrzačí, svádějí děti k drogám. Navrátilci z války mají v Rusku na svědomí nejméně 107 životů

Zahraniční

Výběr článků

Načítám