Hlavní obsah

Rusko v Arménii chystalo státní převrat

Pět arménských občanů napojených na Ruskou federaci chystalo v zemi převrat, který se úřadům podařilo překazit. Podle Vyšetřovacího výbor Arménské republiky zrekrutovali i další lidi, kteří se společně s nimi v ruském Rostově na Donu měli podrobit bojovému výcviku a následně se vrátit do Arménie, kde by převrat provedli. Za svoji účast měli obdržet 220 tisíc rublů (asi 55 tisíc korun) měsíčně. Výbor o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Arménský premiér Nikola Pašinjan

Článek

Těchto pět osob (s iniciálami S. G., A. E., A. H., E. S. a A. S.) v roce 2024 naverbovalo další lidi z Arménie a Náhorního Karabachu, kteří se převzatu měli zúčastnit. Všechny osoby se následně během tříměsíčního výcviku v Rusku měly „seznámit s novými typy těžkých zbraní, jejich používáním a poté se vrátit do Arménie“, kde by vykonávaly „bojové akce“ a „předávaly informace dalším osobám“, uvedly arménské úřady.

Naverbované osoby odjely do ruského Rostova na Donu v různých skupinách, poté byly pomocí kompliců převezeny na další místa v Rusku, kde se podrobily kontrole biometrických údajů nebo testu na detektoru lži za účelem zjištění jejich „osobních vlastností, politických názorů a spojení s orgány činnými v trestním řízení Arménie“.

Cvičení probíhalo na ruské vojenské základně Arbat, výcvik podle arménských úřadů vedl muž s iniciálami A. S. Všechny osoby se na základně dozvěděly, že účelem jejich výcviku je vrátit se do Arménie a sesadit současnou vládu, čímž by došlo k „vyčištění a záchraně Arménie“.

Arménie a USA povýší vztahy na strategické partnerství

Evropa

Arménským úřadům se převzetí moci podařilo překazit. Některé osoby jej odmítly vykonat už poté, co se dozvěděly pravý účel cvičení v Rusku, další byly odhaleny orgány činnými v trestním řízení.

Arménie zahájila trestní řízení dohromady proti sedmi osobám, tři z nich se již podařilo dopadnout. Po čtyřech bylo vyhlášeno pátrání. V současnosti probíhá další vyšetřování, které má za účel odhalit „identitu dalších členů zločinecké organizace“.

Současná arménská vláda vedená premiérem Nikolou Pašinjanem se od Ruské federace distancuje a naopak se snaží přiblížit Západu. V červnu například uvedla, že vystoupí z vojenského paktu vedeného Ruskem, což Moskva silně kritizovala. Arménie zároveň se Spojenými státy letos v červenu povýšila vztahy na strategické partnerství.

Pašinjan o tom, že Rusko volá po státním převratu v Arménii, hovořil už zkraje tohoto roku. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová prohlásila, že jeho výrok je „naprosto neopodstatněný“, cituje agentura TASS.

Arménie potvrzuje odklon od Moskvy. Zúčastní se mírového summitu o Ukrajině

Evropa

Výběr článků

Načítám