Hlavní obsah

Rusko tento týden poslalo na Ukrajinu přes 800 bomb. Zelenskyj znovu žádá o zbraně

Jen tento týden poslalo Rusko na Ukrajinu přes 800 naváděných leteckých bomb, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval znovu na západní spojence, aby jeho zemi dodali prostředky na jejich ničení.

Foto: Maksym Muzychenko-kishka, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajina potřebuje prostředky ke zničení nosičů těchto bomb, včetně ruských bojových letadel, ať jsou kdekoli. Tento krok je zásadní,“ uvedl Zelenskyj na síti X s tím, že jsou potřeba jasná rozhodnutí.

Dodal, že dalekonosné zbraně a moderní protivzdušná obrana jsou základem pro zastavení každodenního ruského teroru. „Děkuji všem našim partnerům, kteří to chápou,“ napsal.

Zelenského výzva přišla den poté, co Rusové zaútočili na ukrajinské město Vilňansk nedaleko Záporoží, útok si vyžádal sedm mrtvých a osm zraněných, uvedl v sobotu šéf oblasti Ivan Fedorov. Zásah podle něj utrpěly infrastrukturní objekt, obchod a obytné domy.

Rusko zaútočilo na ukrajinský Vilňansk, sedm mrtvých

Válka na Ukrajině

„Nepřítel zabil sedm lidí ve Vilňansku v Záporožské oblasti. Mezi oběťmi jsou dvě děti. Počet zraněných osob se zvýšil na deset,“ uvedl Fedorov.

V neděli ukrajinské úřady informovaly také o útoku řízenou bombou na centrum druhého největšího města Charkova, při němž zemřel jeden člověk a osm utrpělo zranění, včetně osmiměsíčního dítěte. Na místě hořelo několik budov i auta.

Evropská unie a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu

Evropa

Výběr článků

Načítám