Hlavní obsah

Rusko snižuje věk vstupu do předvojenské výchovy na 14 let

Ruská federace s okamžitou platností snížila nejnižší možný věk pro vstup do Dobrovolné společnosti pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem (DOSAAF) z 18 na 14 let. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Členové ruského vojenského vlasteneckého hnutí Mladá armáda při oslavách Dne ruského námořnictva

Článek

„Členy DOSAAF mohou být občané Ruské federace, kteří dosáhli věku 14 let, a také právnické osoby, včetně veřejných sdružení a jiných neziskových organizací s výjimkou politických stran, náboženských organizací a územních veřejných samospráv,“ stojí ve znění nově schváleného federálního zákona „O celoruské veřejné státní organizaci DOSAAF“, který cituje ruská agentura.

Ruská Dobrovolná společnost pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem je státní všeruskou společenskou organizací, která provádí vlasteneckou a předvojenskou výchovu. Do roku 2009 fungovala jako Ruská obranná sportovně-technická organizace (ROSTO), která vznikla v roce 1991 po pádu Sovětského svazu a vycházela z tehdejší sovětské Všesvazové dobrovolné společnosti. Ta fungovala od roku 1951 do roku 1991.

Stejná organizace pod stejnou zkratkou existuje také v sousedním Bělorusku. Podobnou má například také Ukrajina, která organizaci říká Společnost pro podporu obrany Ukrajiny. Na Ukrajině ovšem není pod taktovkou vlády, jako tomu je v Rusku, jedná se zde totiž o veřejnou, nevládní organizaci.

Věk vstupu je ale stejný, tedy od 14 let, a to pro všechny „občany Ukrajiny, cizince a osoby bez státní příslušnosti, kteří pobývají na Ukrajině ze zákonných důvodů“, stojí v podmínkách vstupu na webových stránkách ukrajinské organizace.

Itálie nenechá odcestovat na Ukrajinu sirotky, o jejichž návrat požádal Kyjev

Evropa

Výběr článků

Načítám